Hlavní obsah

Do Afriky by měla dorazit první dodávka vakcín proti mpox

Foto: Dotted Yeti, Shutterstock.com

Virus opičích neštovic se šíří blízkým fyzickým kontaktem. Ilustrační fotografie.

Africké země se konečně dočkají první várky dodávek vakcín proti onemocnění mpox ze Spojených států. Kritici si stěžují na pomalý postup Světové zdravotnické organizace, kvůli kterému neměl kontinent oficiální přístup k vakcínám.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Afrika by měla tento týden obdržet první várku vakcín proti onemocnění mpox, známému také jako opičí neštovice. Spojené státy kontinentu darují deset tisíc očkovacích látek, píše The Guardian.

Vakcíny proti rychle se šířícímu onemocnění má k dispozici více než 70 zemí vyjma těch afrických. Skutečnost, že kontinent – který se s epidemií opičích neštovic potýká nejvíce – doposud neobdržel vakcíny, ukazuje podle vědců a zdravotníků na znepokojivé problémy v rámci řešení mimořádných situací v oblasti globálního zdraví ze strany Světové zdravotnické organizace (WHO).

Organizace zahájila oficiální proces, díky kterému mohou mít africké země prostřednictvím mezinárodních agentur snadný přístup k vakcínám, až tento měsíc. A to navzdory skutečnosti, že se mpox v Africe šíří už desítky let. Kvůli prodlevám ve schvalování nákupu a distribuce vakcín se zasažené africké země rozhodly požádat o pomoc bohaté země jako USA, které očkovacími látkami disponují.

Helen Reesová, členka krizového výboru Afrického centra pro kontrolu a prevenci nemocí (Africa CDC) pro mpox, prohlásila, že situace je „opravdu pobuřující“, zvlášť poté, co podobná situace byla i během pandemie koronaviru.

Mpox je potenciálně smrtelná infekce, která se ze začátku projevuje podobně jako chřipka. Šíří se těsným kontaktem nebo pohlavním stykem. WHO kvůli rychlému šíření v srpnu vyhlásila stav ohrožení veřejného zdraví.

Doporučované