Hlavní obsah

Dlouhá mise. Astronauti uvázlí na ISS se možná budou moci vrátit až v únoru

Foto: Boeing

Kosmická loď Starliner připojená k modulu Harmony Mezinárodní vesmírné stanice.

Dva astronauti, kteří v červnu zamířili na Mezinárodní vesmírnou stanici na osm dní, stále nemohou domů. Po problémech s modulem Starliner společnosti Boeing hrozí, že se na Zemi budou moci vrátit až v roce 2025.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Představitelé NASA ve středu uvedli, že astronauti Butch Wilmore a Sunita Williamsová, kteří se stali první posádkou letící v modulu Starliner společnosti Boeing, by se mohli vrátit v lodi Crew Dragon společnosti SpaceX. Informoval o tom web The Guardian. Pokud se však bezpečnou cestu nazpět za použití kosmické lodě Starliner zaručit nepodaří, mohla by se dvojice astronautů vrátit na Zemi až v únoru příštího roku. Stane se tak, pokud budou inženýři Starliner stále hodnotit jako „pro návrat na Zemi nebezpečný“.

Společnost Boeing v červenci sdělila, že po důkladných testech inženýři objevili problémy uvnitř Starlineru, včetně možné náhlé poruchy trysek a úniku helia.

Mluvčí společnosti Boeing uvedl, že pokud se NASA rozhodne změnit misi Starlineru, společnost „podnikne kroky nezbytné ke konfiguraci Starlineru pro návrat bez posádky“. NASA o možnosti ponechat dvě místa na nadcházejícím startu lodi Crew Dragon se společností SpaceX zatím diskutuje.

Využití lodi SpaceX k návratu astronautů, které Boeing plánoval dopravit zpět Starlinerem, by bylo velkou ranou pro leteckého giganta, který se již léta snaží konkurovat SpaceX a jejímu zkušenějšímu Crew Dragonu. Starliner je momentálně k ISS připojen zhruba 60 z maximálních 90 dnů, které může na stanici strávit.

NASA si před deseti lety v rámci programu spolupráce s komerčními subjekty objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. Zatímco první let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, Starliner od Boeingu kvůli četným průtahům při vývoji a kvůli následným odkladům nakonec s astronauty vzlétl až letos 5. června.

Doporučované