Hlavní obsah

Diplomatické mrzení. Jihokorejský tým na zahájení olympiády špatně označili

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejský olympijský tým na zahajovacím ceremoniálu.

Jihokorejské ministerstvo sportu uvedlo, že plánuje kvůli trapnému přehmatu podat „důraznou stížnost Francii na vládní úrovni“.

Článek

Organizátoři olympijských her se „hluboce omluvili“ poté, co na zahajovacím ceremoniálu v Paříži omylem představili jihokorejské sportovce jako Severní Koreu. Informoval o tom web BBC.

Když vzrušený jihokorejský tým mávající vlajkami plul po řece Seině, francouzští i angličtí hlasatelé jej představili jako „Korejskou lidově demokratickou republiku“ – oficiální název Severní Koreje. Stejné jméno pak použili správně, když kolem proplouvala severokorejská delegace. V titulku, který běžel v dolní části televizního vysílání, byl však uveden správný název.

V prohlášení ministerstvo vyjádřilo „politování nad oznámením (…), v němž byla jihokorejská delegace představena jako severokorejský tým“ a také uvedlo, že podá „důraznou stížnost Francii na vládní úrovni“.

V prohlášení asijská země dodala, že druhá náměstkyně ministra sportu Jang Mi-ran, olympijská vítězka ve vzpírání z roku 2008, požádala o schůzku s předsedou Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem.

MOV se omluvil na svém oficiálním korejskojazyčném účtu na X, kde uvedl: „Rádi bychom se hluboce omluvili za chybu, ke které došlo při představování jihokorejské delegace během zahajovacího ceremoniálu.“

Jižní Korea, oficiálně známá jako Korejská republika, má letos ve svém olympijském týmu 143 sportovců, kteří soutěží ve 21 sportech. Severní Korea vyslala 16 sportovců. Je to poprvé, co se účastní her od Ria de Janeira v roce 2016.

Doporučované