Hlavní obsah

Málo mužů, dezerce, chaos a únava. Obránci Pokrovsku hlásí kupící se problémy

Foto: Facebook Generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil

Ukrajinský voják při výcviku.

Ukrajině se podařilo zastavit hlavní směr ruského postupu na město Pokrovsk, tvrdí velitel tamní armády Oleksandr Syrskyj. Rusové ale dál tlačí a svědectví ukrajinských vojáků přímo z fronty nejsou vůbec pozitivní.

Článek

Mezi ukrajinskými vojáky bojujícími u města Pokrovsk v Doněcké oblasti nepanuje dobrá nálada. Alespoň podle toho, co někteří z nich v posledních dnech sdělili západním novinářům.

Do oblasti kolem města, které se v posledních měsících stalo ústředním bodem války, se podle NYT v posledních dnech přesunuly nové ukrajinské jednotky a hlavní směr ruského postupu byl podle Kyjeva zastaven. Rusové ale dál tlačí a podle svědectví získaných BBCCNN jsou bránící se vojáci nadále ve výrazné početní nevýhodě a stěžují si na řadu problémů.

Město Pokrovsk je považováno za důležité zejména proto, že jde o logistický uzel klíčový pro zásobování širší oblasti (o jeho významu jsme psali podrobně zde). Jeho případná ztráta by Ukrajince podle BBC mohla donutit k ústupu například i z asi 60 kilometrů vzdáleného (vzdušnou čarou) Časiv Jaru a posunout frontu blíž ke Kramatorsku.

Rusové mají převahu deset ku jedné

Velitel praporu 110. brigády bojující v okolí města Pokrovsk Oleh Demjaněnko BBC potvrdil, že severní úsek fronty se v poslední době skutečně „stabilizoval“. Na jižní straně a zejména u městečka Selidove, které leží jen 15 kilometrů od Pokrovsku, ale podle něj pokračují „tuhé boje“.

BBC kromě Demjaněnka navštívila i jednu pozici dělostřelců z 15. brigády národní gardy, kteří uvedli, že Rusové útočí ve skupinách čítajících 15 až 60 mužů. Na jejich odražení podle velitele této jednotky dělostřelci ze stařičké americké houfnice M-101 z éry druhé světové války vypálí i 200 granátů denně.

„Čím víc ale pálí na ruské pozice, tím víc zvyšují i riziko, že budou zaměřeni a zasaženi opětovnou palbou. Po každé sérii výstřelů proto míří do zákopu a čekají na ruskou odvetnou baráž,“ píše britská stanice.

Nejvíc podle BBC ukrajinské vojáky děsí klouzavé bomby, před kterými se kvůli jejich obrovské destruktivní síle nedá nikam schovat. „Město je pro Rusko jasnou prioritou. Podle šéfa tamní vojenské správy Serhije Dobrjaka má v oblasti početní převahu deset ku jedné,“ dodal k tomu válečný zpravodaj stanice Abdujalil Abdurasulov.

Klouzavé bomby

Zbraně, které se objevují ve verzích od 500 kilogramů do tří tun, byly poprvé nasazeny loni na jaře. Jde přitom o účinnou zbraň.

Pokud jsou shozené z dostatečné výšky, mají tyto letecké pumy dolet až několik desítek kilometrů, a to díky aerodynamickým křidélkům pro „klouzání“. Cíl přitom díky navigačním systémům dokážou trefit s odchylkou sotva pár metrů.

Ruské letouny je zpravidla vypouštějí z hloubi vlastního nebo okupovaného území, což s sebou ovšem nese riziko, že pumy z nějakého důvodu nedoletí k cíli a spadnou ještě na ruském území.

Foto: Ruské ministerstvo obrany

Klouzavá bomba na snímku ruského ministerstva obrany.

Fronta je podle BBC v některých místech od města vzdálená jen osm kilometrů a samotný Pokrovsk se podle Dobrjaka stává terčem útoků raket i dělostřelectva, které tam už bez problémů dostřelí. To se podle BBC už silně podepsalo na civilním životě. Zatímco ještě před dvěma měsíci žilo v Porkovsku asi 48 tisíc lidí, teď už je číslo poloviční.

Dezerce a chaos v ukrajinských řadách

Ještě pochmurnější obrázek ukazuje článek CNN založený na rozhovorech s šesti veliteli a důstojníky, kteří bojují nebo nedávno bojovali „poblíž města Pokrovsk nebo jinde na východní frontě“.

Všichni totiž uvedli, že přibývá problémů s dezercí a nekázní.

Obzvlášť se to má týkat nově mobilizovaných vojáků, kteří nepřišli bojovat dobrovolně. „Ne všichni mobilizovaní opouští své pozice, ale většina z nich ano. Když přijdou noví kluci, poznají, jak je to náročné. Vidí hodně nepřátelských dronů, dělostřelectvo a minomety. Jdou na pozice a když přežijí, už tam pak nikdy nechtějí být,“ řekl CNN velitel jednotky bojující u Pokrovsku, který si nepřál být jmenován.

„Opustí pozice, odmítnou se do bitvy vrátit, nebo hledají jiné způsoby, jak se dostat pryč z armády,“ dodal.

Americká televize k tomu dodává, že podle záznamů bylo na Ukrajině jen za první čtyři měsíce tohoto roku zahájeno trestní řízení proti 19 000 vojákům, kteří opustili své pozice nebo dezertovali. Reálné číslo dezercí bude nicméně podle svědectví nejspíš podstatně vyšší, protože jejich značná část se do fáze oficiálního řízení nedostane.

„Několik velitelů řeklo CNN, že mnozí důstojníci dezerce nenahlašují, protože doufají, že se jim podaří vojáky přesvědčit, aby se vrátili dobrovolně a nemuseli čelit trestu,“ stojí v článku. Tato praxe už je navíc tak rozšířená, že byl přijat zákon k dekriminalizaci dezerce v případě, že se jí voják dopustí jen jednou.

Bitva o Pokrovsk

Kreml vnímá Pokrovsk jako „bránu do Doněcku“. Jde o klíčový dopravní a logistický uzel, který je také centrem ukrajinské obrany. Rusko k městu rychle postupuje, a řada lidí proto z města prchá.

Jeden z velitelů si také postěžoval, že mezi hlavní problémy patří i špatná komunikace mezi různými jednotkami. „Jeden důstojník řekl, že dochází i k případům, kdy jedna jednotka záměrně nepodá jiným jednotkám přesný popis situace na bojišti jen kvůli obavám, že by z toho sama vyšla špatně,“ upřesňuje autorka článku Ivana Kottasová.

Další velitelé pak uvedli, že dochází i k opouštění pozic bez ohlášení nebo například k tomu, že ukrajinská obsluha rušiček narušuje vlastní komunikaci a drony. Příčinou je kromě špatné morálky podle výpovědí i čistě to, že okolo Pokrovsku i jinde v Doněcké oblasti často bojuje vysoké množství různých jednotek, které se vzájemně neznají a nebyly zvyklé spolupracovat.

Situaci nepomáhají ani těžké podmínky na bojišti. Velitelé se podle jednoho důstojníka snaží rotovat jednotky z bojů a zase zpět každé čtyři dny, ale zejména kvůli stále vyššímu množství dronů se to ne vždycky povede a vojáci tak v první linii musí zůstat déle. „Rekord je 20 dní,“ řekl CNN důstojník.

Doporučované