Hlavní obsah

Devět za devět dní. Gorila v zoo má být poslední v Banksyho „zvířecí“ sérii

Foto: Profimedia.cz

Banksyho díla zobrazující zvířata se v Londýně začala objevovat 5. srpna. Na snímku je nejnovější gorila.

Už deváté dílo inspirované zvířaty za devět dní vytvořil britský umělec Banksy. Obrázek gorily se objevil u vchodu do londýnské zoo. Vedení zahrady potvrdilo, že dílo zachová, chce ho přestěhovat na bezpečnější místo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

U vchodu londýnské zoo se objevilo další dílo streetartového výtvarníka Banksyho. Devátý obraz série zachycuje gorilu, která nadzvedává roletu a vypouští ven ostatní zvířata.

Mluvčí londýnské zoo označil dílo za „naprosto skvělé“ a uvedl, že bude zachováno. Zakonzervování obrazu potvrdil jeden z manažerů zoo Daniel Simmonds. Dodal, že do budoucna zváží pomalovanou roletu přesunout na lepší místo a vystavit za plexisklem. Prozatím zoo umístila kolem nástěnné malby bariéru.

Banksyho tým BBC sdělil, že gorila je posledním dílem série, ve které umělec vyobrazoval zvířata. Malby se po Londýně začaly objevovat od 5. srpna, zobrazují například kozu, slony či pelikány.

Ne všechna Banksyho díla se však podařilo zachovat. Minulý týden byla ukradena anténa s výjevem vyjícího vlka, z bezpečnostních důvodů byl odstraněn nepoužívaný billboard s protahujícími se kočkami či auto s kuželem, které bylo součástí obrazu s nosorožcem.

Autorství svého posledního díla potvrdil Banksy na svém instagramu. Obrazu si však mnohem dříve všimli kolemjdoucí, kteří jeho fotografie zveřejnili na sociálních sítích.

Související témata:

Doporučované