Hlavní obsah

Desítky kytovců uvázly na pláži a uhynuly. Zřejmě se snažili pomoci druhovi

Foto: Shutterstock.com

Vyplavené stádo kulohlavců se nepodaří zachránit. Ilustrační snímek.

Hejno kytovců –⁠⁠ kulohlavců bylo vyplaveno na pláži na Orknejích. Zřejmě jde o největší podobnou událost od roku 1927.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hejno 77 kulohlavců vyplavilo moře na břeh na Orknejích. Záchranáři z organizace British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) zjistili, že 12 zvířat na pláži Tresness na ostrově Sanday je stále naživu –⁠⁠ je však nepravděpodobné, že by se je podařilo zachránit, informuje BBC.

V uváznutém hejnu jsou samci velryb dosahující délky až sedm metrů, ale také samice s mláďaty. Podle odborníků je zatím příliš brzy na to, aby se dalo říct, co bylo příčinou uváznutí zvířat na mělčině, ale je pravděpodobné, že se jeden z kytovců dostal do potíží a zbytek hejna se mu snažil pomoci.

Předběžné údaje naznačují, že by se mohlo jednat o největší uváznutí na mělčině ve Skotsku přinejmenším od roku 1995, kdy byl založen Skotský program pro uváznutí mořských živočichů (Scottish Marine Animal Stranding Scheme –⁠⁠ SMASS).

Odborníci z BDMLR, skotské společnosti pro prevenci týrání zvířat (SPCA) a mořští veterináři jsou na cestě na Sanday, aby pro kytovce udělali, co je v jejich silách, informuje BBC. Měkký písek pláže způsobuje, že zvířata přepadávají a záchranářům se je nedaří narovnat.

Emma Neave-Webb z BDMLR popsala scénu na pláži Tresness jako „opravdu strašnou“ a „velmi emotivní“.

V loňském roce uhynulo při uváznutí na ostrově Lewis celé hejno 55 kulohlavců. Pouze jednoho se podařilo dostat zpět do moře, ostatní z těch, kteří byli po vyplavení naživu, museli být utraceni.

Zatím největší vyplavení ve Velké Británii podle dat Přírodovědného muzea byl v roce 1927 v zálivu Dornoch Firth případ, kdy uhynulo 126 z více než 130 kosatek černých.

Související témata:
Kulohlavci

Doporučované