Hlavní obsah

Desetitisíce lidí v Izraeli znovu protestují proti Netanjahuovi

Foto: Shutterstock.com

Netanjahu chce vytrvat v izraelské vojenské operaci v Gaze do doby, než Hamás „zničí“ a dosáhne propuštění rukojmí.

Izraelští občané demonstrují na různých místech po celé zemi proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua. V Tel Avivu vyšli lidé do ulic za propuštění rukojmích, které palestinské hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Desetitisíce lidí dnes v Izraeli znovu vyšly do ulic na protest proti vládě Benjamina Netanjahua, jejíž součástí je i krajní pravice. Napsal to server listu The Times of Israel, podle něhož je nejvíce demonstrantů tradičně v Tel Avivu.

Do ulic tohoto přístavního města vyrazily desetitisíce lidí, další tisíce pochodují v Haifě, Jeruzalémě či ve městech na jihu Izraele. Na některých místech blokují dopravu.

V Tel Avivu navíc na tradičním protestu demonstrují lidé za propuštění rukojmích, které palestinské radikální hnutí Hamás při říjnovém teroristickém útoku uneslo do Pásma Gazy. Netanjahu chce zatím vytrvat v izraelské vojenské operaci v Gaze do doby, než Hamás „zničí“ a dosáhne propuštění rukojmí, z nichž je však velká část podle izraelských úřadů už po smrti.

Hamás, který Západ považuje za teroristickou organizaci, v říjnu unesl na 250 lidí. Zatím se podařilo dosáhnout propuštění či osvobození 116 z nich.

Při svém útoku Hamás i radikálové z dalších skupin také zabili na 1200 lidí, převážně civilistů. Izraelská odveta v úzkém pobřežním pásmu, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu lidí, si od té doby podle zdejších úřadů vyžádala přes 37 800 životů, taktéž převážně civilistů. Velká část Gazy je zničena a lidé zde přežívají ve velmi složitých podmínkách.

Doporučované