Hlavní obsah

Demonstranti za klima v Nizozemsku zablokovali dálnici

Foto: Ilyas Tayfun Salci, Shutterstock.com

Někteří z protestujících si přinesli kempingové židle a na dálnici postavili stany. Ilustrační fotografie.

„Oceány povstávají a my také, “ skandoval dav na demonstraci proti vládním dotacím na fosilní paliva. Dokud nebudou dotace zrušeny, plánuje protestní skupina v demonstracích pokračovat.

Článek

Klimatičtí aktivisté při poslední z řady demonstrací proti vládním dotacím na fosilní paliva v sobotu zablokovali vytíženou dálnici u nizozemského Haagu. Informovala o tom agentura Reuters.

Za doprovodu bubnů na 500 protestujících skandovalo „oceány povstávají a my také“ a nesli transparenty s nápisy „Jednejte teď“ či „Zastavte dotace na fosilní paliva“. Někteří si přinesli kempingové židle a na dálnici postavili stany na znamení, že hodlají zůstat přes noc.

Podle zprávy nizozemské vlády vydané v loňském roce dostaly průmyslové podniky v zemi na dotacích na fosilní paliva více než 39 miliard eur (885 miliard korun), většinou ve formě daňových úlev.

Protestní skupina Extinction Rebellion uvedla, že bude v protestech pokračovat, dokud nebudou dotace zrušeny. V uplynulém roce se na stejném místě u dálnice A12 uskutečnilo více než deset protestů organizovaných touto skupinou.

V minulých případech policie po několika hodinách protestující násilně odvedla a ty, kteří ignorovali příkaz k odchodu, zadržela. Délka sobotního protestu je ale těžko odhadnutelná s ohledem na skutečnost, že většina nizozemských policistů v sobotu až do 19:00 stávkuje kvůli sporům o penze.

Doporučované