Hlavní obsah

Demokraté chválí výběr Harrisové, podle republikánů je Walz moc liberální

Foto: Twitter @GovTimWalz

Kandidát na viceprezidenta Spojených států Tim Walz.

Gratulace a slova chvály k nově oznámenému kandidátovi na viceprezidenta zní od demokratů, naopak republikáni označili Walze za příliš liberálního či levicového.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výběr guvernéra Minnesoty Tima Walze na post viceprezidenta do listopadových prezidentských voleb byl skvělým rozhodnutím. Uvedl to v úterý americký prezident Joe Biden, podle kterého Walz spolu s demokratickou kandidátkou na hlavu státu Kamalou Harrisovou budou silným hlasem pracujících lidí a americké střední třídy.

„Budou nejsilnějšími obránci našich osobních svobod a naší demokracie,“ uvedl Biden v příspěvku na sociální síti X. Walz podle něj v roli guvernéra prokázal, že je „silný, zásadový a efektivní vůdce“.

„Walz věří, že vláda je tu od toho, aby nám sloužila. Ne jen některým, ale nám všem,“ napsal na platformě X bývalý americký prezident Barack Obama a dodal, že tyto vlastnosti z Walze učiní skvělého viceprezidenta.

Výběr Tima Walze, bývalého učitele či příslušníka Národní gardy, na post viceprezidenta Harrisová oznámila v úterý. Oba spolu v noci na středu SELČ poprvé vystoupí na předvolebním mítinku ve Filadelfii. Letos v listopadu stanou v prezidentském hlasování proti exprezidentu Donaldu Trumpovi a J. D. Vanceovi.

„Stejně jako Kamala Harrisová je Tim Walz nebezpečně liberální extremista,“ uvedla podle agentury Reuters mluvčí Trumpovy kampaně. „Ačkoli se Walz bude snažit představit jako přístupný umírněnec, z jeho práce vyplývá, že důsledně podporuje ty nejliberálnější politiky,“ uvedlo sdružení guvernérů Republikánské strany.

„Harrisová-Walz: nejlevicovější kandidátka v americké historii,“ uvedl konzervativní guvernér Floridy Ron de Santis, který se ucházel o republikánskou nominaci na prezidenta.

Doporučované