Hlavní obsah

Dánský ministr odsoudil gangy, jež k vraždám v Dánsku najímají mladé Švédy

Foto: Pixabay/ericmorasse

Většina násilností v Dánsku se odehrává v Kodani a na jejích předměstích. Ilustrační fotografie.

Gangy v Dánsku najímají nezletilé Švédy, aby se zapojovali do organizovaného zločinu. Situaci odsoudil dánský ministr spravedlnosti Hummelgaard i premiérka Frederiksenová. Na gangy je v Dánsku podle úřadů napojeno 1257 osob.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dánský ministr spravedlnosti Peter Hummelgaard v pondělí odsoudil organizované zločinecké gangy, které si najímají švédské teenagery, aby v Dánsku prováděli smrtící přestřelky. Jde podle něj o „naprosto zvrácenou kulturu násilí“. Informovala o tom agentura Associated Press.

Hummelgaard uvedl, že od dubna došlo k 25 případům, kdy si Dánové najali mladé Švédy, aby v Dánsku páchali trestnou činnost. K situaci se vyjádřil poté, co mu televizní stanice TV2 ukázala výtisk ze zašifrovaného švédského chatu, kde se poptávali nájemní vrazi, kteří by v Dánsku zabili nejmenované osoby. K inzerátu byl přiložen také ceník, jehož částky se pohybovaly od 300 000 do 500 000 dánských korun (989 400 Kč až 1 649 000 Kč).

„Situace je ve všech směrech děsivá a rozčiluje mě. Opravdu velmi, velmi rozčiluje,“ řekl dánský ministr a dodal, že bude vyvíjet tlak na Švédsko, aby také převzalo odpovědnost. Dánská premiérka Mette Frederiksenová uvedla, že jde o „děsivý příklad toho, že si cyničtí zločinci najímají švédské mladíky, aby páchali zločiny v Dánsku“.

Švédsko se s násilím mezi gangy potýká již několik let. V minulém roce zaznamenala tamní policie nárůst počtu mladistvých do 18 let, kteří se do gangů nechali naverbovat. Nezletilí nečelí stejným policejním kontrolám jako dospělí a jsou navíc často chráněni před trestním stíháním. Situace v Dánsku je obdobná, ale v menším měřítku.

Jedním z hlavních dánských zločineckých gangů je Loyal to Familia, který byl v roce 2021 zakázán, podle dánské policie se ale propojil s jiným gangem. „Jejich členové jsou pravděpodobně ti, které policie zastavuje a prohledává nejčastěji,“ řekl sociolog Aydin Soei dánské televizi DR poté, co byli minulý týden dva švédští teenageři ve věku 16 a 17 let zadržení ve vyšetřovací vazbě kvůli střelbě v Koldingu.

Švédské úřady loni odhadly, že je v zemi na zločinecké gangy napojeno 62 tisíc lidí. V Dánsku bylo podle oficiálních údajů na konci loňského roku úřady zaznamenáno přibližně 1257 osob. Většina násilností v Dánsku se odehrává v Kodani a na jejích předměstích, ve Švédsku pak ve třech největších městech, což je Stockholm, Göteborg a Malmö.

Související témata:

Doporučované