Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Dal jsem do toho všechno.“ Druhý Trumpův atentátník za sebou nechal dopis

Foto: Sir. David, Shutterstock.com

Donald Trump (na snímku) se v polovině září stal podle vyšetřovatelů cílem druhého pokusu o atentát.

„Milý světe,“ stálo podle soudního spisu v dopise, který za sebou nechal Ryan Routh: „Byl to pokus o atentát na Donalda Trumpa, ale zklamal jsem vás. Snažil jsem se ze všech sil a dal jsem do toho všechno, co jsem mohl.“

Článek

Střelec, který byl tento měsíc zatčen poblíž místa, kde hrál golf kandidát na amerického prezidenta Donald Trump, zanechal před několika měsíci svému příteli vzkaz: „Byl to pokus o atentát,“ uvádí se v pondělním soudním spisu.

V autě si rovněž podle deníku The Guardian ponechal ručně psaný seznam termínů a míst, kde se měl Trump objevit, uvedlo v pondělí ministerstvo spravedlnosti.

Ryan Routh je po incidentu z 15. září, který úřady označily za zjevný pokus o atentát, zadržován kvůli obvinění z držení zbraně. Nové důkazy v případu poskytují mnohem silnější argument, že Routhovým záměrem bylo bývalého prezidenta zabít.

Podle úřadů byl Trump 15. září na golfu, když agent tajné služby střežící hřiště spatřil zpoza křoví mířící pušku a vystřelil na něj, což Routha přimělo k útěku.

Podezřelý při incidentu nevystřelil, uvedli úředníci. Bylo to již podruhé během krátké doby, kdy se někdo zřejmě pokusil zabít Trumpa, bývalého prezidenta a republikánského kandidáta na prezidenta v roce 2024.

Druhý pokus o atentát na Donalda Trumpa:

Ryan Routh, zadržený podezřelý z atentátu na Trumpa na Floridě, byl podle svých sociálních sítí ochotný bojovat a umírat za Ukrajinu. Na jeho profilu jsou také propalestinské, protchajwanské a protičínské vzkazy.

Po incidentu se na orgány činné v trestním řízení obrátil jeden z civilistů, který jim podle amerického deníku The Washington Post sdělil, že Routh mu před několika měsíci dal krabičku. Civilista, který nebyl v soudním spisu identifikován, otevřel krabičku poté, co se dozvěděl o Routhově zatčení, uvádí se ve spisu. Uvnitř našel ručně psaný dopis.

„Milý světe,“ stálo v dopise podle spisu: „Byl to pokus o atentát na Donalda Trumpa, ale zklamal jsem vás. Snažil jsem se ze všech sil a dal jsem do toho všechno, co jsem mohl.“ Routh – přestože má podle vyšetřovatelů málo peněz – dále nabídl šestimístnou odměnu někomu, kdo „dokončí práci“.

Související témata:

Doporučované