Hlavní obsah

Co víme o „ruském Zuckerbergovi“: Má mít 100 dětí a přičítají mu závažné delikty

Foto: Instagram Pavla Durova

Zakladatel Telegramu Pavel Durov si kromě jiného zakládá na své fyzičce. Na svém účtu zveřejnil výzvu, ať se všichni jako Vladimir Putin fotí nahoře bez. A sám šel příkladem. Zde před ponorem do ledové lázně.

Zatčení zakladatele Telegramu Pavla Durova vzbuzuje otázky nad osudem platformy, která mimo jiné hraje jednu z hlavních rolí ve válce na Ukrajině. K propuštění ruského miliardáře vyzývají ruský režim i opozice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pro ruskou společnost platí Pavel Durov za jednoho z nejvlivnějších mužů. Síť Telegram, která vznikla pod jeho rukama, využívá 70 milionů Rusů a zůstává poslední dostupnou sociální sítí v Rusku, která nespadá pod kontrolu režimu prezidenta Vladimira Putina.

Nad osudem platformy, která stojí na zasílání šifrovaných zpráv, teď visí otazníky.

Durova o víkendu zadržely francouzské úřady. Pařížská prokurátorka Laure Beccuauová podle agentury AFP uvedla, že je vyšetřován pro podezření z 12 trestných činů. Mezi nimi je účast na správě platformy, která umožňuje nezákonné transakce a praní špinavých peněz, držení a šíření dětské pornografie či drogovou kriminalitu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí na napsal, že Durovovo zatčení nebylo motivováno politicky.

Proč je Telegram kontroverzní?

Telegram, který funguje už od roku 2013, se stal díky své velmi omezené kontrole obsahu jedním z největších online komunikačních nástrojů na světě. Celkem ho používá na 900 milionů uživatelů.

Aplikace na šifrované zasílání zpráv platí ve většině případů za platformu, kterou využívají miliony lidí zejména v Rusku, Indii nebo na Ukrajině, k posílání zpráv nebo získávání informací.

Na jednu stranu umožňuje opozičníkům žijícím pod autoritářskými vládami komunikovat a organizovat se, na stranu druhou se kvůli neexistující regulaci stává útočištěm i pro šíření dezinformací, krajně pravicového extremismu a dalšího škodlivého obsahu, který byl na jiných platformách, jako je Facebook nebo Twitter, převážně zakázán.

Durov se opakovaně staví za neomezenou svobodu projevu. V průběhu let opakovaně odmítl omezit přístup k aplikaci nebo moderovat její obsah, aby neodradil některé skupiny od jejího užívání.

Jak funguje Telegram

O Telegramu se říká, že je něco mezi chatovací aplikací a sociální sítí. Uživatelé si přes něj mohou posílat zprávy, fotografie, videa a soubory až do velikosti dvou GB. Zároveň mohou vytvářet skupiny až do 200 tisíc členů. Aplikaci Telegram založili Rusové Pavel a Nikolaj Durovovi. Bratři ji začali vyvíjet v roce 2012 jako výzkumný projekt. Na trh byla uvedena o rok později. V tu samou dobu její význam vzrostl díky tomu, že přes ni předal informace o tajných programech Národní bezpečnostní agentury USA whistleblower Edward Snowden.

Telegram je tak již dlouho v hledáčku orgánů činných v trestním řízení po celém světě, protože ho ke komunikaci, náboru a organizování používají teroristické organizace, prodejci drog, obchodníci se zbraněmi a krajně pravicové extremistické skupiny.

Podle organizace Middle East Media Research Institute využívají Telegram teroristické organizace, včetně Islámského státu.

Platformu ruský režim zakázal v letech 2018 až 2020 poté, co Telegram odmítl poskytnout ruské Federální bezpečnostní službě (FSB) šifrovací klíče umožňující přístup k datům zasílání zpráv uživatelů.

Po téměř dvou letech Moskva od blokování platformy ustoupila, když Telegram navenek slíbil potírat „terorismus a extremismus“. Durov pak nicméně opakovaně popřel, že by Kremlu dělal jakékoliv ústupky.

Jeho společnost nyní sídlí v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

Kdo je zatčený zakladatel platformy Pavel Durov?

Devětatřicetiletý miliardář bývá někdy přezdívaný jako ruský Elon Musk nebo Mark Zuckerberg. Durov totiž působil na východě několik let jako magnát v odvětví tvorby aplikací. Proslavil se už v roce 2006, kdy spoluzaložil v Rusku sociální síť VKontakte (VK), která funguje jako ruská obdoba Facebooku.

Postupem času se tato sociální síť dostávala stále více pod kontrolu režimu Vladimira Putina, což byl i důvod pro odchod Durova z jejího čela.

Nakonec miliardář v roce 2014 ze země uprchl a prodal svůj podíl ve VK poté, co údajně odmítl spolupracovat s ruskými úřady a poskytovat zašifrovaná data uživatelů aplikace.

Rok předtím založil se svým bratrem Nikolajem Telegram, který inzeroval jako necenzurovaný a šifrovaný způsob komunikace. Durov má nyní státní občanství Francie a SAE.

Veřejně se miliardář vyjadřuje jen zřídka, naposledy poskytl rozhovor před čtyřmi měsíci americkému politickému komentátorovi Tuckerovi Carlsonovi. Promluvil o důležitosti svobody slova i své motivaci vytvořit Telegram.

„Pro mě to nikdy nebylo o zbohatnutí. Pro mě bylo všechno v mém životě o svobodě. A do té míry, do jaké to bylo možné, bylo mým životním posláním umožnit ostatním, aby byli také svobodní. A pomocí platforem, které jsme vytvořili, jsem doufal, že budou moci vyjádřit svou svobodu,“ řekl Durov Carlsonovi během jejich setkání v Dubaji.

Přestože Durov zůstával po řadu let v pozadí, o svůj bujarý životní styl se dělil na svém osobním kanálu na Instagramu a Telegramu. Rád se chlubí svým vytrénovaným tělem, jindy řeší klesající schopnost párů počít dítě přirozenou cestou. Při té příležitosti zveřejnil, že má jako dárce spermatu už více než 100 biologických dětí.

Magazín Forbes odhaduje hodnotu jeho majetku na 15,5 miliardy dolarů (téměř 347 miliard Kč).

K válce na Ukrajině, kde jeho platforma hraje velkou roli, se nicméně nevyjadřuje. Po začátku invaze jen v příspěvku na Telegramu slíbil, že bude chránit data ukrajinských uživatelů.

Foto: Instagram Pavla Durova

Pavel Durov.

Jaké jsou reakce na zatčení?

Jedním z nejpozoruhodnějších hledisek celé situace je paleta lidí, kteří se vyslovili za Durovovo propuštění. Nečekaně se totiž na stejné straně objevily jak hlasy ruské opozice, tak samotný režim, který miliardáře kdysi ze země vypudil.

Po zprávách o Durovově zadržení ruské velvyslanectví ve Francii uvedlo, že „okamžitě požádalo francouzské úřady o objasnění důvodů a požadovalo zajištění ochrany jeho práv a poskytnutí konzulárního přístupu“.

Vladislav Davankov, místopředseda Státní dumy, komory ruského parlamentu, vyzval k Durovovu propuštění. Podle něj by totiž zatčení mohlo být snahou o získání přístupu k informacím, které má Telegram k dispozici, a „to nelze připustit“.

Rusko se vyslovilo proti zatčení Durova

Někteří ruští politici pak Francii obvinili z toho, že se chová jako diktatura a vystupuje proti svobodě slova. Mimochodem stejné kritice čelilo i samotné Rusko, když žádalo po miliardářovi předání dat z VKontakte před několika lety.

Durov už dříve poznamenal, že se na něj některé vlády snaží tlačit, aby Telegram zůstal „neutrální“ a nebyl „hráčem v geopolitice“.

Kritika na francouzské úřady míří i ze strany miliardáře a majitele sociální sítě X Elona Muska, který k zatčení zakladatele napsal: „V Evropě je rok 2030 a vás popraví za to, že olajkujete meme.“

V čem je Telegram důležitý pro válku na Ukrajině?

Telegram se po začátku invaze stal hlavním zdrojem informací, které obě strany zveřejňují o vývoji konfliktu. Telegram využívá jako hlavní komunikační kanál ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, také ukrajinská armáda přes něj publikuje většinu zpráv o svém postupu.

Podobně to funguje i na ruské straně, kde se Telegram stal platformou pro sdílení propagandy i prostředek komunikace Kremlu. Síť nicméně slouží i ruské armádě, která skrze ni komunikuje o vedení bojů.

Telegram a jeho konflikty v Rusku

Aplikace Telegram má během války na Ukrajině významnější roli než třeba Facebook. Její zakladatel Pavel Durov musel už vícekrát odolávat tlaku Moskvy.

„Platforma slouží také jako hlavní komunikační prostředek v ruské armádě, protože Kreml zřejmě doposud nevyvinul jiné účinné prostředky vojenské komunikace. Vzhledem k tomu, že Durov je ve francouzské vazbě, vojenští zpravodajci panikaří, jaká tajemství by mohla být prozrazena francouzské rozvědce,“ napsal ve svém komentáři pro server The Moscow Times odborník na ruskou politiku Konstantin Sonin.

Ruská rozvědka také v minulosti Telegram využila k verbování sabotérů působících po Evropě. Úřady pak v reakci na zatčení Durova vyzvaly činitele, aby smazali svou korespondenci.

Kremlu ve stejnou chvíli ale platforma dělá i vrásky, protože zůstává jedním z mála míst, kde se mohou lidé dostat k otevřenému zpravodajství v době, kdy režim odstraňuje ze země všechna nezávislá média. Telegram ke komunikaci používají i odpůrci režimu.

Doporučované