Hlavní obsah

Přehledně: Co víme o atentátníkovi, který mířil na Donalda Trumpa

Foto: AP

Útok na bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

aktualizováno •

Policie zná identitu střelce na Donalda Trumpa, motiv je nejasný. Přinášíme základní fakta: Co víme o útoku na exprezidenta?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

1. Co se stalo?

Exprezident Donald Trump byl v sobotu večer 13. července 2024 postřelen při své kampani v Butleru v Pensylvánii. Informace jsou zatím kusé, motiv střelce je neznámý, ale případ si převzala FBI a vyšetřuje ho jako pokus o vraždu. Pachatel byl nejméně jeden.

Pálil z poloautomatické pušky typu AR-15 z nedaleké střechy, odkud měl dobrý výhled na podium. Zdroje činné v trestním řízení CNN řekly, že se nacházel mimo konání shromáždění na vyšší budově. Střelce zneškodnily bezpečnostní složky.

2. Jak útok probíhal?

Exprezident řečnil na pódiu v zábavním parku plném lidí, když se ozvalo několik výstřelů. Incident se stal několik minut poté, co zahájil projev. Jakmile zazněl první výstřel, Trump se chytá za pravé ucho, jeho výraz je zkřivený bolestí a s pomocí ochranky míří k zemi. Dav křičí, zavládne chaos.

Podle jednoho ze svědků vyšlo nejméně pět výstřelů, které podle policejního podplukovníka byly rozptýleny do prostoru a nemířily přesně na jedno místo. Asi za dvě minuty poté eskortovala exprezidenta ze shromáždění Tajná služba USA (Secret Service).

Objevují se už náznaky, že mohlo dojít k selhání bezpečnostních složek. Jeden ze svědků incidentu, Američan Greg Smith, BBC popsal, že si s přáteli všiml neznámého muže s puškou na střeše 50 metrů vzdálené budovy. Upozornil proto policisty, kteří se pohybovali v davu. Podle něj však zareagovali pozdě. „Stojím tam, ukazuji na něj dvě nebo tři minuty. Tajná služba se na nás přitom dívala ze střechy té stodoly,“ divil se, že Trumpa nechali dál řečnit.

Šerif okresu Butler Michael Slupe agentuře AP řekl, že jeden z místních policistů vylezl na střechu, kde na ozbrojeného útočníka narazil. Strážník, který podle Slupeho v danou chvíli nemohl použít vlastní zbraň, se před útočníkem schoval do bezpečí a opustil prostor střechy. V té chvíli atentátník rychle vystřelil na Trumpa a následně byl sám zastřelen.

Zazněly i pochybnosti z bezpečnostní komunity. „Je to nejbližší budova s ​​čistým výhledem na místo, kde bylo pódium. Jsem šokován, že na té střeše nikoho neměli,“ uvedl pro CNN bývalý agent FBI Bobby Chacon. Také další příslušník FBI se domnívá, že střecha měla být zajištěná.

Díky všudypřítomným kamerám a fotoaparátům, které neúspěšný atentát zachytily z mnoha úhlů, lze vydedukovat, odkud a z jaké vzdálenosti útočník střílel, jak to bylo daleko od pódia i kde v tu chvíli byli policejní snajpři.

3. Co víme o střelci?

Policie jako střelce identifikovala dvacetiletého Thomase Matthewa Crookse, podle listu The Washington Post byl členem Republikánské strany. Podle záběrů měl delší kaštanové vlasy a kulaté brýle.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v neděli večer SELČ uvedl, že jednal sám.

Crooks pálil ze střechy výrobního závodu, vzdálené asi 130 yardů (119 metrů). Použil legálně koupenou poloautomatickou pušku AR-15, kterou policie po zásahu zajistila. Americké úřady se domnívají, že pušku koupil jeho otec. Podle stanice NBC měl na sobě tričko propagující jeden z nejpopulárnějších videokanálů o zbraních. Sleduje ho přes 11 milionů lidí.

Crooks žil na pittsburském předměstí Bethel Park, asi 50 kilometrů od místa shromáždění. Před dvěma lety tam absolvoval střední školu, kde měl být během studia terčem šikany. Server CNN uvedl, že prý nezapadal mezi ostatní spolužáky. Bývalí spolužáci ho popsali jako tichého. Pracoval jako dietní pomocník v pečovatelském domě zhruba kilometr od domova. Neměl kriminální minulost.

List The New York Times uvedl, že navzdory jeho členství u republikánů záznamy o financování kampaní ukazují, že v roce 2021 daroval 15 dolarů projektu Progressive Turnout Project, který se snaží mobilizovat demokratické voliče.

Zlikvidoval ho speciální tým odstřelovačů zásahem do hlavy. Později média s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že v Crooksově nedaleko zaparkovaném automobilu byly výbušniny.

4. V jakém stavu je Donald Trump?

Trump byl postřelen jednou kulkou do pravého ucha a hodně krvácel. Okamžitě poté jej strhla ochranka na zem a zabránila tragédii. Později vstal a hrozil pěstí. „Byl jsem postřelen kulkou, která mi prorazila horní část pravého ucha,“ napsal na sociálních sítích. Dodal, že je neuvěřitelné, že se takový čin může stát v USA. Na místě zemřel jeden člověk z publika, další dva byli vážně zraněni.

Trump byl ošetřen v nemocnici v Pensylvánii, jeho zranění nejsou vážná. Uvedl, že se mu daří dobře. Nyní je v New Jersey. Záběry na sociálních sítích ukazují, jak vystupuje z letadla.

+12

5. Jak na atentát reaguje svět?

Trumpovi volal současný prezident Joe Biden a útok odsoudil. Sám pozastavil svou kampaň, zatímco Donald Trump oznámil, že v ní bude pokračovat podle plánu v Milwaukee, kde by měl za několik dní přijmout republikánskou nominaci na prezidenta.

Joe Biden bude v neděli po nečekaném návratu do Washingtonu jednat s bezpečnostními představiteli.

Řada světových státníků dnes odsoudila střelbu. Mluvčí generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese střelbu odsoudil a označil ji za „akt politického násilí“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na síti X uvedla, že je střelbou šokována, a popřála exprezidentovi, aby se rychle zotavil. Vyjádřila také soustrast rodině oběti z řad diváků. „Politické násilí nemá v demokracii místo,“ dodala.

Už v noci se vyjádřil také nový britský premiér Keir Starmer: „Jsme šokováni scénami z mítinku prezidenta Trumpa v Pensylvánii. Odsuzujeme co nejdůrazněji všechny formy politického násilí a posíláme v tuto chvíli přání všeho nejlepšího prezidentu Trumpovi a jeho rodině.“

„Musíme se rozhodně postavit proti jakékoli formě násilí, která zpochybňuje demokracii,“ uvedl japonský premiér Fumio Kišida. Útok odsoudili i čeští politici.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme další podrobnosti, které zveřejnili vyšetřovatelé a americká média.

Doporučované