Hlavní obsah

Rakousko bylo krůček od tragédie. Muž chtěl vjet do lidí s bombou a mačetami

Foto: Ajdin Kamber, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Rakouská policie už po zásahu proti podezřelým z přípravy terorismu při koncertech Taylor Swift ve Vídni nikoho nehledá. Zadržela dva mladíky, z nichž jeden se k plánu zabíjet přiznal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rakouským bezpečnostním složkám se podle dostupných informací podařilo předejít teroristickému útoku na fanoušky Taylor Swift. Ve středu zadržený devatenáctiletý mladík se podle policie přiznal, že chtěl ve čtvrtek nebo v pátek zabíjet.

Všechny tři koncerty Swift plánované na čtvrtek, pátek a sobotu byly zrušeny už ve středu.

Co víme o plánech hlavního podezřelého?

Hlavního podezřelého rakouská policie zadržela ve středu ve městě Ternitz, které leží asi 70 kilometrů od Vídně. Na místě byly nalezeny nože a mačety a materiál pro přípravu výbušného zařízení.

Podle deníku Der Standard měl mladý Rakušan v bytě také 21 tisíc eur v padělaných bankovkách a „modrá světla“, která chtěl podle vyšetřovatelů nejspíš použít k tomu, aby jeho auto působilo jako policejní a on se tak mohl snáz dostat přímo ke stadionu.

Muž se k plánu zaútočit už přiznal. Chtěl se prý pokusit zabít co nejvíc lidí, přičemž cílit chtěl přímo na fanoušky Taylor Swift. Měl vypovědět, že se neplánoval dostat přímo do koncertní haly. Místo toho chtěl zabíjet před halou, kde se očekávalo shromáždění až 20 tisíc lidí. Na místo si chtěl prý dovézt výbušniny i bodné a sečné zbraně a zvažoval obě varianty útoku. Podle deníku Kurier chtěl zřejmě autem vjet přímo do davu lidí.

Podle policie se muž radikalizoval na internetu, kde přísahal věrnost takzvanému Islámskému státu.

Co další podezřelý?

Kromě 19letého Rakušana byl ve středu zadržen ještě 17letý mladík, který měl být komplicem hlavního podezřelého. Generální ředitel pro veřejnou bezpečnost na rakouském ministerstvu vnitra Franz Ruf podle deníku Salzburger Nachrichten uvedl, že nezletilý mladík s chorvatsko-tureckými kořeny byl zadržen přímo před stadionem. Pracoval pro firmu, která měla při koncertech zajišťovat stadion.

S hlavním podezřelým měl být podle policie v blízkém kontaktu a policie ho prověřovala už delší dobu. U sebe měl mít „materiály“ spojené s Islámským státem, jehož vlivu propadl stejně jako hlavní podezřelý na internetu. Druhý podezřelý se zatím podle dostupných informací k ničemu nepřiznal.

Vyslechnout měla policie ještě 15letého chlapce, o němž je zatím známo jen to, že má turecké kořeny. Přestože některá rakouská média informovala o čtyřech podezřelých, policie ve čtvrtek uvedla, že nikoho dalšího už nehledá.

Hrozí další nebezpečí?

„Situace byla vážná, situace je vážná. Ale také můžeme říct, že jsme zabránili tragédii,“ zahájil čtvrteční tiskovou konferenci rakouský ministr vnitra Gerhard Karner.

V Rakousku dlouhodobě platí druhý nejvyšší stupeň varování před terorismem. Úřady ale momentálně o další bezprostřední hrozbě nevědí. „Momentálně nemáme informaci o tom, že by byly ohroženy další koncerty,“ řekl šéf rakouské zpravodajské služby DNS Omar Haijawi-Pirchner.

Rakouský deník Der Standard zmiňuje například koncerty skupiny Coldplay, které se mají ve Vídni konat za dva týdny. „Rozumíme otázkám a obavám všech fanoušků, ale měli bychom se pokusit zůstat klidní a nezhoršovat situaci spekulacemi,“ uvedl jejich pořadatel, společnost Live Nation.

Podle ředitele sekce vnitřní bezpečnosti na českém ministerstvu vnitra Jana Paďourka je jisté, že v Rakousku bude ještě nějakou dobu víc policejních kontrol a zpravodajské služby či jiné speciální složky budou pracovat „na plné obrátky, aby prověřily, zda se nechystá další útok“.

Zmařený útok v Bratislavě

Nezletilého Čecha zadržela policie na Moravě, soud ho poslal do vazby. Od plánů útoku na slovenský festival sexuálních menšin nakonec sám upustil.

Tomu sice momentálně nic nenasvědčuje, ale vyloučit to jen na základě veřejně dostupných informací podle Paďourka nelze. „Velmi špatně se to posuzuje. Nemáme dostatek informací. Nějaké máme, můžeme si říct, jak to vypadá, ale samozřejmě zůstává otázkou, jak to skutečně je,“ řekl Paďourek Seznam Zprávám.

O tom, že by se nějaká bezpečnostní opatření chystala v Česku Paďourek, nemá žádné informace ani to nepovažuje za pravděpodobné.

„Bezpečnostní složky u nás zpozorní, zmonitorují situaci a samozřejmě jsou v kontaktu s rakouskými partnery, takže mají přístup k informacím, které my z médií třeba nemáme. Na základě toho vyhodnotí, zda je třeba přijmout nějaká opatření. O žádných mimořádných opatřeních ale v tuto chvíli nevím a dokonce bych se i divil, kdyby na ně došlo,“ řekl.

Jak to bude s koncerty?

Na každý ze tří vyprodaných koncertů americké zpěvačky mělo přijít po 65 tisících lidí. Peníze za lístky mají dostat zpátky v následujících dnech.

Rakouská média soudí, že rozhodnutí zrušit koncerty udělal tým organizátorů. „Pravděpodobně se tak rozhodli organizátoři,“ napsal například Der Standard s odkazem na zpravodajskou službu DSN, jejíž šéf uvedl, že „v žádném okamžiku netlačila na ukončení události“.

Taylor Swift má podle dosavadních informací v plánu pokračovat v evropském turné. Od 15. srpna má pětkrát vystoupit na londýnském stadionu Wembley. Britská policie prý nemá informace o tom, že by události z Vídně měly nějak ovlivnit londýnské koncerty.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Jana Paďourka.

Související témata:

Doporučované