Hlavní obsah

CNN: USA získaly v uplynulých týdnech informace o íránském plánu zabít Trumpa

Foto: Truth Social @realDonaldTrump

CNN se ve svém zpravodajství odvolává na několik blíže neidentifikovaných zdrojů (ilustrační snímek).

aktualizováno •

Írán tvrzení o chystaném atentátu odmítl jako „nepodložené a zlovolné“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy získaly v uplynulých týdnech informace o íránském plánu zabít exprezidenta Donalda Trumpa, tvrdí server zpravodajské televize CNN. Tajná služba v reakci na to zesílila jeho ochranu. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že Matthew Crooks, který se Trumpa v sobotu pokusil zastřelit, má s íránským plánem cokoliv společného.

CNN se ve svém zpravodajství odvolává na několik blíže neidentifikovaných zdrojů, které jsou obeznámeny se situací.

Írán opakovaně slíbil, že se pomstí za smrt velitele íránských revolučních gard Kásema Solejmáního, jehož USA zabily v roce 2020 při dronovém útoku v Bagdádu. Prezidentem USA byl tehdy právě Trump.

Zastoupení Íránu při OSN nicméně v reakci na informaci CNN uvedlo, že Trump je zločinec, který musí být postaven před soud za to, že útok na Solejmáního nařídil. Írán prý zvolil právní cestu k dosažení spravedlnosti. Tvrzení o chystaném atentátu Teherán podle agentury Reuters odmítl jako „nepodložené a zlovolné“.

V srpnu 2022 americké ministerstvo spravedlnosti informovalo o obvinění vůči členovi íránských revolučních gard, který se podle něj pokusil zorganizovat atentát na Johna Boltona, který dříve působil jako poradce prezidenta Trumpa pro národní bezpečnost. Podle jednoho ze zdrojů byl terčem Íránu také někdejší americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Informace o tom, že americké zpravodajské služby dostaly varování o možném atentátu na Trumpa, podle CNN vyvolají další otázky, jak je možné, že se tajné službě nepodařilo sobotnímu útoku na exprezidenta zabránit.

Trump z atentátu na předvolebním mítinku v Pensylvánii vyvázl se střelným zraněním ucha, o život ale přišel jeden z diváků a dva další utrpěli vážná zranění.

Doporučované