Hlavní obsah

CNN: Harrisová si v průzkumu vede proti Trumpovi lépe než Biden

Foto: Bílý dům/Flickr

Kamala Harrisová.

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 % dotazovaných oproti 46 % pro Harrisovou. To je těsnější souboj, než jaký by Trumpa čekal s Bidenem podle předchozí sondáže.

Článek

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém domě, má podle předvolebního průzkumu společnosti SSRS pro televizi CNN mírný náskok nad svou pravděpodobnou soupeřkou a nynější viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Ta si ale proti Trumpovi vede lépe než prezident Joe Biden. Ten v neděli ukončil své snahy o znovuzvolení a plně podpořil právě Harrisovou, která ale ještě musí získat oficiální demokratickou nominaci do voleb.

Společnost SSRS průzkum provedla poté, co Biden odstoupil z volebního klání. Průzkum, který se uskutečnil 22. a 23. července, se týkal registrovaných voličů, kteří se předem účastnili průzkumů pro CNN v dubnu nebo červnu. V obou případech vedl Trump nad Bidenem o šest procentních bodů. Nyní vede Trump nad Harrisovou o tři procenta.

Podle úterní sondáže agentur Reuters/Ipsos, provedené rovněž po Bidenově ukončení kampaně, Harrisová získala dokonce nepatrný náskok dvou procentních bodů na Trumpa, a vede v poměru 44 % ku 42 %.

Průzkum SSRS mimo jiné zjistil, že voliči široce podporují Bidenovo rozhodnutí ukončit snahy o znovuzvolení i skutečnost, že se rozhodl setrvat v Bílém domě do konce funkčního období. Demokratičtí a k demokratům se přiklánějící voliči jsou podle zjištění z Harrisové obecně nadšení. Zůstávají ale rozděleni v otázce toho, zda by se měla snažit pokračovat v Bidenově politice, nebo nastolit nový kurz.

Polovina oslovených voličů, kteří se chystají volit Harrisovou, říká, že ji svým hlasem chtějí přímo podpořit. To je posun ve srovnání s dynamikou souboje Biden-Trump. Mezi Bidenovými příznivci v červnovém průzkumu CNN jen 37 % uvedlo, že jejich hlas je hlavně vyjádřením podpory prezidentovi. Daleko větší počet voličů se ho chystal volit proto, že byl alternativou k Trumpovi, kterého nechtěli.

Přibližně tři čtvrtiny Trumpových příznivců (74 %) uvedly, že jejich hlas vyjadřuje spíše podporu exprezidentovi než odpor vůči Harrisové. To je nárůst pozitivní podpory pro něj ve srovnání s červnovým průzkumem CNN, kdy to samé uvedlo 66 % respondentů, a který se uskutečnil před atentátem na Trumpa. Červnová sondáž také předcházela republikánskému sjezdu, kde Trump formálně přijal nominaci své strany.

Doporučované