Hlavní obsah

CNBC: Vinice v jižní Evropě kvůli extrémnímu vedru bojují o přežití

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Klimatické změny zhoršují podmínky pro pěstování vinné révy. Ilustrační fotografie.

Jihoevropské vinice se potýkají s poklesem produkce kvůli extrémním teplotám. Výroba v Řecku minulý rok poklesla o třetinu, v Itálii a Španělsku o více než pětinu.

Článek

Produkce vín podle Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno (OIV) ve státech jižní Evropy klesá. V Řecku minulý rok podle OIV zaznamenali pokles o třetinu, produkce hroznů Assyrtiko – které mají zásadní význam pro mezinárodně uznávaná bílá vína z tohoto ostrova – klesla v porovnání s rokem 2022 až šestkrát. V Itálii a Španělsku pak produkce vín minulý rok klesla o více než pětinu, píše server CNBC.

„Mysleli jsme si, že to nejhorší máme za sebou. Ale ne, rok 2024 překonal všechna očekávání,“ říká Jannis Paraskevopulos, vinař z ostrova Santorini, kterému patří vinařství Gaia Wines. Podle jeho odhadu z roku 2023 by odrůdě Assyrtiko mohlo hrozit, že do roku 2040 vymizí. Tato predikce nyní působí spíše optimisticky.

Vinná réva Assyrtiko v tom není sama. Podle OIV globální produkce vína loni klesla o deset procent na 237,3 milionu hektolitrů, což byla nejnižší úroveň za 60 let. Důvodem byly extrémní klimatické podmínky. Produkci ale ovlivňuje i fakt, že kvůli zvýšenému turismu se investice a pracovní síly přesunuly z tradičních zemědělských prací do pohostinství.

Vinařství v jižní Evropě se totiž stále častěji potýkala s nepříznivými vlivy počasí, včetně silných dešťů, sucha a dřívějších mrazů. Takové povětrnostní jevy mohou ovlivnit nejen sklizeň v daném roce, ale i produkci v letech následujících. „Tato situace způsobila potíže všem producentům, kteří se už v minulosti museli vyrovnávat s vysokými teplotami,“ uvedl Marco Fizialetti, který je obchodním ředitelem vinařství Castello di Querceto v italském Toskánsku.

Slabší produkce a náročnější podmínky při zpracování zvyšují náklady a spotřebitelský trh je už teď do značné míry citlivý na cenu. Spotřeba vína loni zároveň klesla o 2,6 procenta a byla nejnižší od roku 1996, právě kvůli vyšším nákladům na produkci a distribuci, které způsobily růst cen pro spotřebitele, ukázaly odhady OIV. Kvůli zh0ršené produkci a změnám v podnikatelské struktuře budou o vinařské politice jednat i zástupci Evropské unie a zainteresované strany z odvětví. První setkání se má uskutečnit v září.

Doporučované