Hlavní obsah

„Čirý masakr.“ Švédové za pár dní zabili přes 150 medvědů

Foto: Shutterstock.com

Medvěd hnědý, ilustrační fotografie.

V prvních dnech každoročního lovu medvědů ve Švédsku bylo zabito více než 150 medvědů hnědých. Ochránci přírody v souvislosti s číslem hovoří jako o „čirém masakru“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Švédská vláda v rámci letošního lovu vydala 486 licencí na odstřel medvědů, to odpovídá přibližně 20 % zbývající populace medvěda hnědého ve skandinávské zemi.

Již loňský odstřel byl přitom rekordní - zemřelo při něm 722 jedinců. Letos bylo podle švédské agentury pro ochranu životního prostředí do čtvrtečního odpoledne – druhého dne lovu – zastřeleno již 152 medvědů.

Kontroverze kolem lovu rok od roku rostou. V očekávání protestů tak letos lovce poprvé doprovázela i policie.

„Považovali jsme za nutné zajistit, aby během letošního lovu medvědů nedocházelo k žádnému narušování práce lovců,“ uvedl Joacim Lundqvist, policista a koordinátor ochrany přírody na severu Švédska. „Důvodem je nárůst počtu protestujících při lovu rysů a vlků, ke kterému došlo na začátku letošního roku.“

Magnus Orrebrant, předseda Švédské asociace pro masožravce, skupiny na obranu divoké zvěře, se ale snaží obavy ochránců mírnit. Pro deník The Guardian uvedl: „Medvědi se loví v souladu se zákonem, moderní metody lovu umožňují mimořádně snadné zabití medvěda - dalo by se to přirovnat k čistým jatkám.“

Doporučované