Hlavní obsah

Čínská lunární sonda přivezla první vzorky z odvrácené strany Měsíce

Kapsule se vzorky dopadla do přistávací zóny ve Vnitřním Mongolsku.Video: AP

Přistávací modul mise strávil dva dny sběrem hornin a zeminy z jednoho z nejstarších a největších kráterů na Měsíci South Pole-Aitken, který má průměr až 2500 kilometrů. Sonda tak učinila pomocí robotického ramene a vrtáku.

Článek

Čína se stala první zemí, která sesbírala vzorky z odvrácené strany Měsíce a dostala je zpět na Zemi. Jde o přelomový úspěch pekingského vesmírného programu v období, kdy vesmírné agentury a soukromé společnosti začínají plánovat, jak na Měsíci vybudují základny, uvádí The Guardian.

Kapsuli s drahocenným nákladem donesly v úterý padáky do přistávací zóny ve venkovské oblasti Siziwang Banner ve Vnitřním Mongolsku poté, co se sonda Chang'e-6 bez posádky dostala na oběžnou dráhu Země.

Návrat měsíčního materiálu završil velmi úspěšnou misi Čínského národního úřadu pro vesmír (CNSA). „Je to velký úspěch Číny. Získat jakékoli vzorky z Měsíce je obtížné, ale získat je z odvrácené strany, kde je komunikace obzvláště obtížná, je krok, který žádná jiná agentura neudělala. Je to skutečný technologický výkon,“ řekl pro The Guardian Martin Barstow, profesor astrofyziky a kosmických věd na univerzitě v Leicesteru.

Projekt „přináší mnohé technické inovace, velké riziko a vysokou obtížnost“, uvedla již dříve čínská vesmírná agentura, která z kosmodromu Wen-čchang na jihočínském ostrově Chaj-nan vyslala svou sondu 3. května za pomoci rakety Dlouhý pochod 5. O téměř měsíc později zařízení přistálo v oblasti na straně Měsíce, která je trvale odvrácena od Země.

Čína tak navazuje na misi Čchang-e 5, která v roce 2020 dopravila na Zemi z přivrácené strany Měsíce 1,731 kilogramu hornin. Analýza nových vzorků by podle čínských vědců měla poskytnout detailnější informace o historii Měsíce, Země a Sluneční soustavy. Může také ukázat rozdíl mezi složením hornin na méně probádané odvrácené straně Měsíce a známější přivrácené straně.

Související témata:

Doporučované