Hlavní obsah

Činitelé KLDR shánějí léky pro Kim Čong-una na potíže spojené s obezitou

Foto: Alexander Khitrov, Shutterstock.com

Kim Čong-unova obezita může souviset s jeho pitím, kouřením a stresem.

Jihokorejská Národní zpravodajská služba měla získat informace o tom, že se severokorejští představitelé snaží pro Kim Čong-una získat v zahraničí nové léky na vysoký krevní tlak a cukrovku.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un, který před několika lety viditelně zhubl, znovu nabral váhu a trpí zdravotními problémy spojenými s obezitou včetně vysokého krevního tlaku a diabetu. Oficiální činitelé režimu proto shánějí v zahraničí nové léky na jeho léčení, informovala v pondělí jihokorejská rozvědka, kterou citovala agentura AP.

Čtyřicetiletý Kim, o němž je známo, že je silný kuřák a piják, pochází z rodiny, která měla problémy se srdcem. Jeho otec Kim Čong-il i dědeček Kim Ir-sen, kteří vládli Severní Koreji před Kim Čong-unovým nástupem k moci v roce 2011, zemřeli na srdeční problémy.

Někteří pozorovatelé uvedli, že Kim, který je vysoký asi 170 centimetrů a dříve vážil 140 kilogramů, v roce 2021 výrazně zhubl, pravděpodobně díky změně stravy. Nedávné záběry státních médií však ukazují, že opět přibral.

Jihokorejská Národní zpravodajská služba (NIS) v pondělí na informační schůzce za zavřenými dveřmi sdělila jihokorejským poslancům, že Kim opět váží asi 140 kilogramů a patří z hlediska některých nemocí do vysoce rizikové skupiny, řekl AP jeden ze zákonodárců, kteří se setkání zúčastnili.

Kim podle rozvědky od svých 30 let vykazuje příznaky vysokého krevního tlaku a cukrovky, a pokud se mu nepodaří zlepšit zdravotní stav, bude pravděpodobně nakonec trpět srdečním onemocněním. NIS se domnívá, že Kimova obezita souvisí s jeho pitím, kouřením a stresem.

NIS podle účastníků schůzky získala informace o tom, že se severokorejští představitelé snaží pro Kima získat v zahraničí nové léky na vysoký krevní tlak a cukrovku. Severní Korea je jednou z nejuzavřenějších zemí na světě a prakticky neexistuje způsob, jak by se lidé zvenčí mohli dozvědět přesné informace o Kimově zdravotním stavu.

Doporučované