Hlavní obsah

Čína zvýší věk pro odchod do důchodu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Čína poprvé od éry Mao Ce-tunga zvýší věk pro odchod do důchodu pro muže i ženy. Nebude možné chodit do důchodu dříve ani moc přesluhovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čína poprvé od 50. let 20. století začne postupně zvyšovat věk odchodu do důchodu. Děje se tak v době, kdy se země s 1,4 miliardy obyvatel potýká se stárnoucí populací a tenčícím se rozpočtem na penze. Současný věk odchodu do důchodu v Číně patří k nejnižším na světě, informoval zpravodajský server BBC News.

Čínský parlament v pátek schválil návrh na zvýšení zákonem stanoveného věku odchodu do důchodu z 50 na 55 let pro ženy v dělnických profesích a z 55 na 58 let pro ženy v ostatních profesích. Muži se dočkají zvýšení z 60 na 63 let.

Podle tohoto plánu bude změna platit od 1. ledna 2025, přičemž v následujících 15 letech se bude příslušný věk odchodu do důchodu zvyšovat každých několik měsíců, uvedla čínská státní média.

Odchod do důchodu před dosažením zákonem stanoveného věku nebude povolen, uvedla státní tisková agentura Nová Čína; lidé budou moci odchod do důchodu odložit maximálně o tři roky.

Od roku 2030 budou muset zaměstnanci také více přispívat do systému sociálního zabezpečení, aby mohli dostávat důchody. Do roku 2039 budou muset odvádět příspěvky 20 let, aby měli na důchod nárok.

Související témata:

Doporučované