Hlavní obsah

Čína zvýší věk odchodu do důchodu, v penzijním fondu docházejí peníze

Foto: Pixabay

Čína čelí stárnutí populace. Ilustrační fotografie.

Ke zvyšování důchodového věku dojde v Číně poprvé od padesátých let. Zaměstnanci budou muset krom toho odvádět vyšší příspěvky do systému sociálního zabezpečení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čína plánuje postupně zvyšovat věk odchodu do důchodu. Země čelí stárnutí populace a zmenšujícímu se rozpočtu na starobní důchody. Ke zvyšování důchodového věku přistupuje poprvé od padesátých let, píše BBC. Současný věk odchodu do důchodu v Číně patří k nejnižším na světě.

Nejvyšší zákonodárný výbor schválil zvýšení věku odchodu do důchodu u žen v dělnických profesích z 50 na 55 let, u žen v úřednických profesích z 55 na 58 let a u mužů z 60 na 63 let. Ke změně by mělo dojít od 1. ledna 2025 s tím, že příslušný věk se bude každých několik měsíců v příštích patnácti letech zvyšovat.

Od roku 2030 budou čínští zaměstnanci také muset odvádět vyšší příspěvky do systému sociálního zabezpečení, aby vůbec mohli důchody pobírat. Podle státní Čínské akademie sociálních věd dojdou peníze v hlavním penzijním fondu do roku 2035. Data byla navíc vypočítána před pandemií covidu, je tedy možné, že prostředky dojdou dříve.

S plánovanými změnami nesouhlasí mnoho uživatelů čínského internetu. Podle některých bude pro dělníky středního věku náročné potýkat se zároveň se snižováním platů a zvyšováním důchodového věku. Mnoho z nich však uvádí, že změny očekávalo.

Čínskou demografickou krizi umocnila zpomalující se ekonomika, zmenšující se vládní výhody a dlouhotrvající politika jednoho dítěte. Během příštího desetiletí má v zemi do důchodu nastoupit asi 300 milionů lidí. Jedná se o největší věkovou skupinu v zemi, téměř ekvivalentní velikosti populace Spojených států.

Související témata:

Doporučované