Hlavní obsah

Čína zastavuje adopce do zahraničí. Rodiny v USA žádají objasnění

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

V minulosti k nárůstu mezinárodních adopcí přispěla čínská politika jednoho dítěte, kdy se některé rodiny dětí vzdávaly, zejména dívek. A právě Američané byli nejčastějšími zájemci.

Článek

Peking už nebude povolat adopce dětí ze zahraničí. Ve čtvrtek to oznámila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning s tím, že jedinou výjimkou je adopce dítěte nebo nevlastního dítěte pokrevními příbuznými.

Mao rozhodnutí nevysvětlila, pouze uvedla, že je v souladu s duchem příslušných mezinárodních úmluv.

V telefonickém rozhovoru s americkými diplomaty v Číně pak Peking uvedl, že „nebude pokračovat ve vyřizování případů adopce čínských dětí do zahraničí v žádné fázi“ kromě případů, na které se vztahuje doložka o výjimce, napsala agentura AP.

Ambasáda podle Washingtonu požádala čínské ministerstvo pro civilní záležitosti o písemné vysvětlení. „Chápeme, že stovky rodin stále čekají na dokončení adopce, a soucítíme s jejich situací,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

V průběhu posledních desetiletí adoptovalo děti z Číny mnoho cizinců, kteří je pak odvezli do nového domova v zahraničí. Nejvíce ze všech cizinců přitom adoptovali právě Američané – do USA putovalo z Číny nejméně 82 674 dětí.

Jak píše web The Wall Street Journal, k nárůstu mezinárodních adopcí přispěla mimo jiné i čínská politika jednoho dítěte.

Tamní rodiny čelily mezi lety 1979 až 2015 přísným omezením počtu dětí, které mohly mít, což vedlo k tomu, že se některých dětí, zejména dívek, vzdávaly. Počet mezinárodních adopcí se ale od vrcholu na počátku roku 2000 výrazně snížil.

Související témata:

Doporučované