Hlavní obsah

Čína vyzvala k ukončení útoků na civilní lodě v Rudém moři a k bezpečné plavbě

Foto: Seznam Zprávy

Trasy vyhýbající se Rudému moři.

Čína se vyjádřila proti útokům, které již mnoho měsíců komplikují světovou lodní dopravu.

Článek

Čína vyzvala k ukončení útoků na civilní lodě v Rudém moři a k bezpečné námořní plavbě v této oblasti. Řekl to dnes podle agentury Reuters čínský ministr zahraničí Wang I při setkání se svým jemenským protějškem v Pekingu.

Na nákladní lodě v oblasti Rudého moře i Adenského zálivu útočí už od listopadu jemenští povstalci Húthíové, kteří tak dle svých slov činí v solidaritě s Palestinci ve válce proti Izraeli v Pásmu Gazy. Šíitští rebelové tvrdí, že útočí jen na izraelská plavidla či na lodě jeho spojenců, jako jsou Spojené státy, terčem jejich raket a dronů se však opakovaně staly i lodě, které nemají s Izraelem žádnou spojitost.

Útoky významně narušily světovou lodní přepravu a přinutily řadu společností, aby posílaly svá plavidla delší a dražší trasou kolem Jižní Afriky.

Jemen se už od roku 2015 zmítá v občanské válce, v níž proti sobě bojují mimo jiné Húthíové podporovaní šíitským Íránem a vládní vojska, kterým pomáhá arabská koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Húthíové kontrolují rozsáhlé oblasti na severu a západě země podél pobřeží Rudého moře a ovládají metropoli Saná. Konflikt, do něhož jsou zapojeny i další ozbrojené radikální skupiny, podle OSN způsobil jednu z nejhorších humanitárních krizí na světě.

Doporučované