Hlavní obsah

Čína řeší skandál s kontaminovaným olejem na vaření

Foto: Shutterstock.com

Čínská vláda už slíbila, že podezření ohledně kontaminace oleje prověří. Ilustrační fotografie.

Čína opět čelí problému s kontaminovanými potravinami. Pro převoz kuchyňského oleje se totiž používaly cisterny, ve kterých se přepravovalo palivo. Situace byla nejsledovanějším tématem na čínských sociálních sítích.

Článek

Čína řeší další problém spojený s kontaminovanými potravinami. Tentokrát se pozornost zaměřila na kuchyňský olej, který se podle informací médií a na internetu převážel v nedostatečně vyčištěných cisternách používaných na převoz chemikálií. Čínská vláda už slíbila, že tato tvrzení prověří, informoval dnes zpravodajský server BBC News.

Státní list Sin Ťing Pao (Beijing News) napsal, že pro převoz potravin, jako je kuchyňský olej nebo sirup, se používaly cisterny sloužící jinak k přepravě paliva. Mezi jednotlivými náklady nebyly správně vyčištěné. Podle jednoho řidiče, kterého list citoval, byl převoz oleje na vaření kontaminovanými cisternami tak rozšířený, že je v tomto průmyslovém odvětví pokládán za „veřejné tajemství“.

Případ je nejnovější ranou pro důvěru čínské veřejnosti ve schopnost vlády prosazovat normy bezpečnosti potravin. V posledních dnech byla otázka kontaminovaného oleje nejsledovanějším tématem na čínských sociálních sítích. Na síti Weibo se na toto téma objevily desítky tisíc příspěvků, které nasbíraly miliony zhlédnutí.

Mnozí připomínají skandál se sušeným kojeneckým mlékem z roku 2008, které bylo kontaminované průmyslovou chemikálií melamin. Po jeho konzumaci onemocnělo asi 300 tisíc dětí a nejméně šest jich zemřelo.

Doporučované