Hlavní obsah

Čína obviňuje Filipíny ze srážky lodí v Jihočínském moři, Manila nařčení odmítá

Foto: Seznam Zprávy

Nárokovaná území.

Čínská pobřežní stráž v prohlášení uvedla, že filipínská zásobovací loď se neprofesionálním způsobem nebezpečně přiblížila k čínskému plavidlu v normální plavbě, což vedlo ke srážce. Manila však o nařčení nehodlá diskutovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čínské plavidlo a filipínská zásobovací loď se v pondělí srazily poblíž sporných Spratlyho ostrovů v Jihočínském moři, uvedla čínská pobřežní stráž. Jde o nejnovější vzplanutí eskalujících územních sporů, které vyvolaly znepokojení.

Filipínská zásobovací loď údajně vjela do vod poblíž Druhé Thomasovy mělčiny, což je ponořený útes na Spratlyho ostrovech, který je součástí území nárokovaného několika státy. Filipínská armáda označila zprávu čínské pobřežní stráže za „klamavou a zavádějící“.

Čínská pobřežní stráž v prohlášení na platformě sociálních médií WeChat uvedla, že filipínská zásobovací loď „ignorovala opakovaná slavnostní varování Číny … a neprofesionálním způsobem se nebezpečně přiblížila k čínskému plavidlu, což vedlo ke srážce“. Filipíny za to prý nesou plnou odpovědnost.

Filipínská armáda v reakci na to uvedla, že „nebude diskutovat o operačních podrobnostech legální humanitární rotační a zásobovací mise na Ayunginské mělčině, která se nachází v její výlučné ekonomické zóně“. Použila filipínský název pro mělčinu, kam personál filipínského námořnictva dopravuje potraviny, léky a další zásoby na dlouhodobě odstavenou válečnou loď, která slouží jako teritoriální základna Manily.

Foto: Seznam Zprávy

Nárokovaná území v Jihočínském moři.

Doporučované