Hlavní obsah

Čína a KLDR se potýkají s následky tajfunu, který přinesl sesuvy a povodně

Foto: Shutterstock.com

Čínská vláda oznámila, že vyčlenila peníze na opravu infrastruktury, škol nebo nemocnic. Ilustrační fotografie.

Čínou a Severní Korejí se prohnal tajfun Gaemi. V KLDR způsobil povodně, kvůli kterým došlo k evakuaci zhruba pěti tisíc osob. V Číně zase došlo k sesuvům půdy, které si vyžádaly nejméně 15 obětí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čína a KLDR se potýkají s následky tajfunu Gaemi, který nad pevninou zeslábl na tropickou bouři. V Číně zasáhl pět provincií a v pohraniční oblasti Severní Koreje způsobil povodně, kvůli kterým muselo být evakuováno na 5000 lidí, informovaly dnes tiskové agentury.

Čína zvýšila bilanci nedělního sesuvu půdy, při němž v jihovýchodní části země zahynulo nejméně 15 osob. Předchozí informace uváděly 11 obětí. Půda podmáčená deštěm se sesunula na ubytovnu v turistické oblasti provincie Chu-nan, kde bylo 21 lidí. Šest z nich se podařilo zachránit a byli se zraněními převezeni do nemocnice. Další obětí se stal poslíček na motocyklu, kterého v Šanghaji zabil spadlý strom.

Čínská státní plánovací komise dnes oznámila, že vyčlenila 500 milionů jüanů z centrálního rozpočtu, což je asi 1,6 miliardy korun, na obnovu provincií Chu-nan, Che-nan, S’-čchuan, Šan-si a Fu-ťien zasažených bouří a přívalovými dešti. Peníze jsou určeny především na obnovu poškozené infrastruktury, škol, nemocnic a dalších veřejných služeb.

V Severní Koreji zasáhly přívalové deště a následné povodně oblasti v blízkosti hranice s Čínou. Voda odřízla na 5000 lidí, na jejichž evakuaci osobně dohlížel vůdce země Kim Čong-un, informovala státní tisková agentura KCNA, která označila deště za „rekordní“. O žádných obětech se nezmínila.

Než tajfun Gaemi dorazil do Číny, zesílil monzunové deště na Filipínách, kde zahynulo nejméně 34 lidí, a přehnal se přes Tchaj-wan, odkud úřady hlásí deset obětí.

Doporučované