Hlavní obsah

Chrstly polévku na van Gogha. Připravte se jít do vězení, slyšely od soudce

Záznam z vylití rajčatové polévky na Slunečnice.Video: twitter/ Just Stop Oil, Rich Felgate

Výši trestu soud stanoví v září. Aktivistky obraz nepoškodily, polévka ale poničila rám ze 17. století.

Článek

Korunní soud v Southwarku v centrálním Londýně shledal Annu Hollandovou a Phoebe Plummerovou vinnými z poškození cizí věci.

Dvaadvacetileté aktivistky z hnutí Just Stop Oil v říjnu 2022 vychrstly rajčatovou polévku z konzerv na obraz Slunečnice, slavné dílo Vincenta van Gogha. Poté si před obraz z roku 1888 klekly a přilepily si ruce ke zdi.

Samotný obraz při útoku v londýnské Národní galerii nepoškodily, došlo ale k poškození jeho zlatě zbarveného rámu ze 17. století, který je podle názoru žalobců i soudu „sám o sobě uměleckým dílem“.

Deník The Telegraph píše, že polévka, kterou dvojice koupila v nedalekém obchodě, působila na dřevěný rám jako odlakovač.

„Je pro vás důležitější ochrana obrazu, nebo ochrana naší planety a lidí?“ ptala se při útoku jedna z aktivistek, aby upozornila na nadměrnou spotřebu ropy.

Na záznam útoku se můžete podívat zde:

Dvojice vinu odmítá. Po vynesení rozsudku, kterému přihlížela řada příznivců aktivistické skupiny, advokátka Hollandové Katie McFaddenová pro BBC uvedla, že je „nesmírně zklamaná“ a zvažuje odvolání.

„Vláda neustále dokazuje, že má jen malý nebo žádný zájem na tom, aby se pokusila omezit změnu klimatu,“ dodala. „Prokázala jen, že má velký zájem investovat čas a peníze do stíhání mladých lidí, kteří se snaží bojovat za budoucnost sebe a svých dětí.“

Trest soud vynese 27. září. „Buďte prakticky i emocionálně připraveny jít do vězení,“ doporučil dvojici soudce Christopher Hehir, který minulý týden uvěznil pět aktivistů hnutí Just Stop Oil na čtyři až pět let za narušení provozu na dálnici M25. Deník The Guardian výši trestů označil za rekordní, jednalo se totiž o nejvyšší trest za nenásilný protest v britské historii.

Hollandová a Plummerová jsou v tuto chvíli na svobodě, z vazby byla propuštěny na kauci. Podmínky propuštění nicméně stanovují, že u sebe nesmí mít lepidlo, barvu nebo jinou lepicí látku na veřejném místě a nesmí navštěvovat žádné galerie ani muzea.

Foto: Matyáš Michálek, Seznam Zprávy

Obraz poškozen nebyl a dál visí v Národní galerii, snímek je z dubna 2024.

Doporučované