Hlavní obsah

„Jde to i bez něj.“ Zelenskyj se pustil do Orbána, dělily je jen tři židle

Foto: president.gov.ua

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summitu Evropského politického společenství ve Spojeném království.

V Evropě pořád doznívá sólo „mírová cesta“ maďarského premiéra Viktora Orbána. Kritiku schytal od šéfky Evropské komise a opřel se do něj i ukrajinský prezident.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Pokud se někdo v Evropě snaží řešit problémy za zády druhých nebo dokonce na úkor někoho jiného, pokud chce někdo podnikat pochybné cesty do hlavního města války –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ mluvit a možná i slibovat něco proti našim společným zájmům nebo na úkor Ukrajiny či jiných zemí, proč bychom takového člověka měli reflektovat?“ řekl ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„EU a NATO mohou všechny své problémy řešit i bez této jediné osoby,“ dodal. Viktora Obrána sice nejmenoval, ale z kontextu je jasné, že poznámka patřila jemu. Mezi maďarským premiérem a Zelenským v tu chvíli seděli jen tři další politici.

Viktor Orbán se na začátku července vydal na návštěvu Kyjeva a pak pokračoval do Moskvy, Pekingu a do USA, kde se sešel i s prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem.

Zelenskyj přednesl projev v rámci summitu Evropského politického společenství (EPC) v Blenheimském paláci u Oxfordu. Vyzval evropské státy, aby měly churchillovskou odvahu a nenechaly se ruským diktátorem Vladimirem Putinem rozdělit.

Na summitu EPC podepíše ukrajinský prezident řadu dohod, včetně té o bezpečnostní spolupráci a dlouhodobé podpoře mezi Českem a Ukrajinou. Finální text schválila česká vláda minulý týden a podepíše ji premiér Petr Fiala z ODS, který na summit EPC dorazil.

EPC vzniklo v roce 2022 jako evropská reakce na ruskou agresi. První zasedání skupiny 45 států se konalo v Praze.

Orbán o protivětru

Viktor Orbán o své cestě hovoří jako o „mírové misi“. K podtrhnutí jejího významu využil i současné maďarské předsednictví v Radě EU. Minulý týden poslal bodové zápisky z cesty šéfovi Evropské rady Charlesi Michelovi.

Rusko-ukrajinský konflikt se podle něj v blízké budoucnosti radikálně vyostří. Shrnul také, že ohledně dalšího vývoje války na Ukrajině sází na Donalda Trumpa, který se prý chce ihned po svém případném zvolení prezidentem zasadit o mír na Ukrajině.

Ve čtvrtek v anglickém Blenheimu maďarský premiér řekl, že podstatou jeho koncepce je, aby EU nekopírovala zahraniční politiku amerických demokratů, tedy prezidenta Joea Bidena.

Foto: FB/Orbán Viktor

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a maďarský premiér Viktor Orbán seděli na summitu EPC jen čtyři místa od sebe.

„Daří se to, děláme pokroky, i když to kvůli protivětru není jednoduché. Zatím jsme ale podnikli všechny kroky podle plánu,“ komentoval Orbán ve čtvrtek svou mírovou misi.

Unijní špičky i členské státy EU Orbána za sólo cestu, kterou předem nekonzultoval a neměl k ní od Unie žádný mandát, zkritizovaly. Český ministr zahraničí Jan Lipavský z Pirátů nepřímo označil Orbána za „užitečného idiota“.

Zelenskyj už po Orbánově cestě uvedl, že při setkání v Kyjevě nevěděl, že se maďarský premiér vydá také do Kremlu.

V kritice ve čtvrtek ve Štrasburku pokračovala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, jež v Evropském parlamentu (nakonec úspěšně) usilovala o své znovuzvolení.

V kandidátském projevu řekla, že Orbánova cesta do Moskvy nebyla mírovou misí, ale misí appeasementu. Nastínila tak paralelu s politikou ústupků a usmiřování vůči německému nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi z roku 1938. Orbána přitom von der Leyenová jmenovitě nezmínila. Od europoslanců si vysloužila dlouhý potlesk.

Připomněla také, že pouhé dva dny po Orbánově cestě do Kremlu zasáhly ruské rakety dětskou nemocnici v Kyjevě. „Útok nebyl chyba – byl to vzkaz. A my taky musíme mít silný vzkaz – že Evropa bude stát po boku Ukrajiny tak dlouho, dokud to bude nutné. To je náš vzkaz,“ dodala.

Už ve středu Evropský parlament v první rezoluci schválené po červnových volbách vyjádřil podporu Ukrajině a zkritizoval i Orbánovu cestu do Ruska.

Usnesení podpořilo 495 europoslanců ze 720. Proti jich bylo 139 a 47 se zdrželo hlasování, včetně českých europoslanců zvolených za hnutí ANO.

Orbána se naopak ve čtvrtek zastal nový slovenský prezident Peter Pellegrini. Při první cestě do Maďarska od nástupu do funkce uvedl, že jde o suverénní postoj, a že kvůli němu Slovensko nebude bojkotovat akce maďarského předsednictví.

„Nemyslím si, že je potřeba někoho trestat kvůli tomu, že se snaží o nějaký dialog,“ uvedl Pellegrini v Budapešti. „Naopak jsem ujistil maďarského prezidenta, že se zástupci slovenské vlády budou na všech odpovídajících úrovních účastnit všech aktivit, které budou organizované maďarskou stranou,“ dodal.

Slovenský prezident tak reagoval na ohlášený bojkot neformálních akcí maďarského předsednictví ze strany Evropské komise.

Doporučované