Hlavní obsah

Češka v Libanonu: Místní to rozhodně neberou jako válku Izraele a Hizballáhu

Foto: Houssam Shbaro/Anadolu/ABACAPRESS.COM, Profimedia.cz

Libanonci, kteří kvůli izraelským útokům museli opustit své domovy. Snímek z Bejrútu.

„Když jsem se dva dny zpátky vracela z Bejrútu, cesta byla úplně zacpaná, všude okolo silnice stáli lidé, kteří se snažili dostat na sever,“ popisuje Češka situaci v Libanonu po izraelských útocích.

Článek

Napětí v Libanonu sílí. Izrael v noci zahájil pozemní operaci na jihu země s cílem zničit působiště šíitského hnutí Hizballáh. Pokračuje také v leteckých úderech na libanonské území, včetně hlavního města Bejrútu.

„Lidé se obávají, co bude dál a jak to bude vypadat,“ popisuje Seznam Zprávám atmosféru slovenský novinář Matěj Šulc, který se v Bejrútu momentálně nachází.

Centrum města je podle něj v tuto chvíli „plnější než kdy jindy“. „Jsou tady tisíce vysídlenců, kteří přespávají na matracích, někdy přímo na náměstích,“ podotýká s tím, že příchod šíitů do víceméně křesťanských a sunnitských oblastí s sebou přináší určitá pnutí ve společnosti.

Spolupracovnice Seznam Zpráv Layla Bartheldi, která je aktuálně v severně situovaném městě Tripoli a je v kontaktu s lidmi z bombardovaných oblastí na jihu, mluví o obrovském strachu, který mezi nimi panuje.

„Rodiny se dostávají do situace, kdy zvažují, jestli zůstat pohromadě, a tím pádem i pohromadě umřít, anebo třeba rozdělit děti a každé poslat do jiné vesnice, k jiné tetě, aby aspoň některé z nich přežily,“ uvádí doktorandka antropologie, která se v Libanonu věnuje výzkumu.

Více o situaci v Libanonu zde:

Izraelská armáda zahájila pozemní útok na jihu Libanonu proti Hizballáhu. Operaci již podpořil americký ministr obrany Lloyd Austin. Washington zároveň varuje, že íránský útok na Izrael by měl pro Teherán závažné dopady.

Libanonský premiér Najib Mikati prohlásil, že země momentálně zažívá „jednu z nejnebezpečnějších fází“ ve své historii.

Tamní ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že při pondělních útocích napříč zemí zemřelo nejméně 95 lidí, dalších 172 bylo zraněno. Za poslední dva týdny přišlo o život přes tisíc lidí, doplnily úřady.

Dramatická situace panuje i v části země, jíž se dosud útoky vyhýbají. „I v oblastech, kde se nebombarduje, slyšíme denně letadla a je tu velké množství uprchlíků,“ popisuje Češka žijící na severu Libanonu. Dodává, že panují obavy, jelikož lidé nevědí, co od Izraele čekat.

Obavy i vztek

Podle úřadů dosud muselo své domovy v návaznosti na letecké údery opustit zhruba milion lidí, tedy zhruba čtvrtina populace. Uprchlí Libanonci často nemají kam jít, řada z nich tak přespává přímo na ulici nebo ve svých v autech.

„Vysídlení lidé se pohybují po celém Libanonu. Když jsem se dva dny zpátky vracela z Bejrútu, cesta byla úplně zacpaná, všude okolo silnice stáli lidé, kteří se snažili dostat na sever,“ popisuje Bartheldi.

V tamní společnosti je podle ní kromě strachu a bezmoci cítit i vztek. „Libanonci to rozhodně nevnímají jako válku Izraele a Hizballáhu, jak to bývá občas prezentované. Vnímají to jako agresi vůči Libanonu,“ líčí. Zdůrazňuje ovšem, že země je rozdělená podle kulturních, ekonomických i náboženských os a v konkrétních názorech na konflikt se lidé mnohdy liší.

Rozhovor s expertkou na Blízký východ

Podle expertky na Blízký východ v regionu přibývá ohnisek konfliktů a hrozí, že se spojí do jednoho většího konfliktu, který zahrne další aktéry. „Ani USA, ani Írán nechtějí velkou otevřenou válku,“ myslí si.

Podle novináře Šulce Libanonci vnímají Izrael jako vojenskou supervelmoc, která si - s odkazem na páteční zabití nejvyššího vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha - „může dělat, co chce, a zabít, koho chce“.

„Libanon nemá nic takového jako protivzdušnou obranu, ani jinou formu garancí. Při absenci silné a vyzbrojené armády Hizballáh pro mnohé z nich představoval garanci toho, že budou schopni čelit nepříteli,“ uvádí. Poté, co Izrael zdecimoval v podstatě celé vedení Hizballáhu, tak prý mnozí mají obavy.

Navrch se cítí ukřivdění, jelikož Západ izraelskou operaci proti Hizballáhu v Libanonu kvituje, myslí si Šulc. Americký ministr obrany Lloyd Austin akce Izraele podpořil. Se svým izraelským protějškem se shodli na nutnosti odstranit v jižním Libanonu zázemí pro možný útok Hizballáhu na sever Izraele.

Stejně jako řada dalších zemí, USA v posledních dnech své občany vyzvaly, aby Libanon z bezpečnostních důvodů opustili (více ohledně reakcí ze světa zde).

Podle zdrojů Seznam Zpráv z místa jsou tamní letiště nyní přeplněná a panuje na nich chaos. V tuto chvíli na ně létají pouze libanonské aerolinie, letenky jsou drahé a není jich dostatek, aby uspokojily poptávku.

Někteří lidé se proto snaží z Libanonu dostat jinou cestou. Vypravují se evakuační autobusy do Jordánska a komerční jachtařské společnosti nabízejí plavby na Kypr nebo do Turecka, prozradily Seznam Zprávám zdroje z místa.

Doporučované