Hlavní obsah

Část Bidenovy ochranky bude hlídat Trumpa. Tajná služba posiluje jeho bezpečnost

Foto: Repro: twitterový účet The New York Times, Seznam Zprávy

Kvůli červencovému útoku na Donalda Trumpa je americká tajná služba pod tlakem. Ilustrační fotografie.

Americká tajná služba zavádí nová bezpečnostní opatření, která mají chránit bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Důvodem je zvýšená hrozba útoku na republikánského kandidáta na prezidenta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tajná služba Spojených států posiluje od atentátu na bývalého prezidenta Donalda Trumpa jeho bezpečnost. Informuje o tom deník The New York Times s odkazem na několik zdrojů obeznámených s touto záležitostí.

Jednou ze změn je přesunutí části ochranného týmu současného prezidenta Joea Bidena k Trumpovi. Současný prezident totiž v poslední době cestuje málo, členové ochranky, kteří by ho doprovázeli, budou proto k dispozici Trumpovi. Tajná služba rovněž zajistila balistické sklo, které je navrženo tak, aby odráželo střely, a poskytlo tak exprezidentovi zvýšenou ochranu na budoucích venkovních předvolebních shromážděních.

„Přeřazení členů prezidentského týmu ke kandidátovi je neobvyklé,“ uvedl jeden z pracovníků Tajné služby, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity. Dodal ale, že důvodem opatření je zvýšená hrozba násilí vůči Trumpovi. Mluvčí Bílého domu se k informacím bezprostředně nevyjádřil a mluvčí Trumpovy kampaně se vyjádřit odmítla.

Tajná služba je od 13. července, kdy se střelci podařilo nerušeně střílet na Trumpa na předvolebním mítinku v Butleru v Pensylvánii, pod tlakem. Případ momentálně vyšetřuje FBI a vyšetřování zahájili také představitelé Kongresu. Tajná služba převzala odpovědnost za bezpečnostní nedostatky, které střelbu umožnily a tehdejší ředitelka federální agentury Kimberly A. Cheatleová následně odstoupila ze své funkce.

Metodika Tajné služby „je vytvořena tak, aby byla flexibilní a aby řešila známé i neznámé hrozby“, řekl Donald Mihalek, který v agentuře pracoval dvě desetiletí, než v roce 2019 odešel do důchodu. Mihalek, který během svého působení ve službě pomáhal chránit několik prezidentů, uvedl, že občas zažil, že členové prezidentova týmu byli na určitou dobu přeřazeni na jinou práci, zejména během akcí OSN.

Doporučované