Hlavní obsah

„Čas hraje pro Rusko.“ Orbán v tajném dopise tlumočí Putinovy názory

Foto: Shutterstock.com

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Podle Orbána je Moskva připravena zvážit návrh na příměří, Ukrajina by ale musela zastavit manévry pro další boje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Maďarský premiér Viktor Orbán poslal po nedávné schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dopis předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi a dalším členům Evropské rady, informuje server Politico. Uvádí se v něm, jak Putin uvažuje o válce na Ukrajině a jaké kroky by podle Orbána měla podniknout Evropská unie.

Maďarský premiér v dopise například píše o tom, že ruská strana odhaduje měsíční ztráty ukrajinských sil na 40 až 50 tisíc vojáků. O ruských ztrátách se nezmiňuje. Podle Orbána se Putin vyjádřil, že „čas nehraje pro Ukrajinu, ale pro ruské síly“.

Premiér Maďarska, jehož země ve druhém pololetí předsedá evropské sedmadvacítce, také uvedl, jak se Moskva staví vůči otázce míru. Podle jeho slov je Rusko připravené zvážit jakýkoli návrh na příměří, ale pod podmínkou, že neposlouží ke skrytému přemístění a reorganizaci ukrajinských sil.

V osmém bodě dopisu pak Orbán napsal, že sice věří, že příměří a mírové rozhovory jsou stále možné, ale uvedl, že „v příštích dvou měsících uvidíme dramatičtější ztráty a vojenský vývoj na frontách než kdykoli předtím,“ pokud se válka do té doby nezastaví.

Také zmínil, že by se Evropa měla ujmout vedení v rámci jednání o dosažení míru na Ukrajině, neboť USA jsou s blížícími se listopadovými prezidentskými volbami stále více rozptýleny.

„Politické vedení poskytované Spojenými státy je omezené kvůli probíhající volební kampani,“ napsal Orbán. „Proto nemůžeme v nadcházejících měsících očekávat, že žádný takový návrh z USA přijde. Měli bychom zvážit – v duchu evropské strategické autonomie – zahájení evropské iniciativy,“ dodal.

Dopis ukončil sdělením, že příští týden bude pokračovat v rozhovorech, jejichž cílem je vyjasnit možnosti míru.

Orbán navštívil ruského prezidenta v rámci „mírové cesty“ 5. července. Poté se zúčastnil summitu Organizace turkických států v Ázerbájdžánu a v pondělí dorazil do Pekingu, kde jednal s prezidentem Si Ťin-pchingem.

Doporučované