Hlavní obsah

Číhat na dron, pak si natřít rtěnku a jít do školy. „Čarodějnice“ brání Buču

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky, Profimedia.cz

„Zpočátku to vypadalo jako vtip,“ okomentoval zapojení žen (na snímku jedna z nich) do obrany Ukrajiny velitel útvaru dobrovolníků pro město Buča.

Učitelky, lékařky i manikérka. Dobrovolnická jednotka „čarodějnic z Buči“ číhá na ruské drony a brání město nedaleko Kyjeva před útoky. I jejich velitel se zpočátku zapojení žen obával. Ale funguje to.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinský vzdušný prostor chrání před ruskými útoky i skupina žen z dobrovolnické jednotky s označením „Čarodějnice z Buči“. Jejich úkolem je sestřelovat ruské drony, od léta mají na kontě tři. Jejich fungování podrobně v reportáži popsala britská stanice BBC.

Díky nočním směnám ženy zároveň vykonávají svá běžná zaměstnání. V jednotce tak jsou učitelky, lékařky či manikérka. Vojenskému výcviku věnují i víkendy.

Jednou z „čarodějnic“ je veterinářka Valentyna, která se k jednotce připojila letos v létě. „Je mi 51 let, vážím 100 kilogramů a nemůžu běhat. Myslela jsem si, že mě odmítnou, vzali mě!“ řekla východoevropské zpravodajce BBC Sarah Rainsfordové. „Je to stresující práce. Ale musíme zůstat soustředění, naslouchat sebemenšímu zvuku,“ pokračovala Valentyna.

Další členkou jednotky je padesátnice Inna, učitelka matematiky, která musí občas ze směny pospíchat, aby stihla odučit hodinu. „Oblečení a podpatky si nechávám v autě. Natřu si rtěnku a odučím hodinu. Pak jdu zpátky do auta, rychle se převleču za rohem a odjedu pryč,“ uvedla.

Zpravodajka BBC sledovala jednotku i v akci, když v Kyjevské oblasti, kde Buča leží, platil letecký poplach. Čtyřčlenný tým měl k dispozici dva staré kulomety Maxim z roku 1939, namontované na korbě pick-upu, a krabičky s municí opatřené červenými hvězdami ze sovětských dob. Serhij, jediný muž v týmu, do nich musel ručně nalít balenou vodu jako chladicí kapalinu.

Drony v ruské válce na Ukrajině

Dronů někdy nad ukrajinskou frontou létá tolik, že si operátoři vzájemně ruší signál. Jde o zbraň, která do značné míry určuje průběh války. Obě strany neustále vymýšlejí nejrůznější inovace, jak vyzrát na nápady nepřítele.

Ukrajina nezveřejňuje žádné údaje o celkovém počtu dobrovolnických jednotek. Ani o tom, kolik žen v nich slouží, upozorňuje BBC.

„Zpočátku to vypadalo jako vtip“

Velitelem útvaru dobrovolníků pro město Buča je Andrij Verlatyj. Kdysi pod ním v oblasti města operovalo přibližně 200 mužů, kteří obsluhovali mobilní jednotky protivzdušné obrany a hlídkovali během nočního zákazu vycházení. Mnozí z nich však nebyli schopni vojenské služby na plný úvazek.

V dubnu letošního roku však Ukrajina přijala nový zákon o mobilizaci, který měl posílit armádu a zavedl přísné postihy vůči těm, kteří se mobilizaci vyhýbají.

„Asi 90 % mých mužů skončilo v armádě a dalších 10 % se schovalo a rozprchlo se jako krysy. Zůstal nám sotva někdo,“ uvedl.

Mohl tak buď rekrutovat muže mladšího než mobilizačního věku, nebo obsadit volná místa v jednotce ženami. „Zpočátku to vypadalo jako vtip: Vezmeme ženy! V rámci ozbrojených sil jsme jim zpočátku moc nevěřili, ale to se skutečně změnilo,“ sdělil.

Ženy jsou silně motivované sloužit. „Pamatuji si okupaci. Pamatuji si tu hrůzu. Pamatuju si, jak mé vlastní dítě křičelo,“ říká Valentyna. „Pamatuju si mrtvá těla, když jsme utíkali,“ vzpomíná na okamžiky, kdy se Buča stala dějištěm jednoho z nejstrašnějších masakrů spáchaného ruskými vojáky. Podrobnosti vyšly najevo po osvobození města na jaře 2022.

Další „čarodějnice“ vzpomíná, jak se během okupace šířily zvěsti, že Rusové se chystají vraždit i místní děti. Okupanti tou dobou chodili dům od domu, znásilňovali a vraždili.

Kvůli tomu prý přijala rozhodnutí tak extrémní, že zpravodajka BBC neuvádí podrobnosti. Žena ho dodnes lituje a je ráda, že krok, k němuž se odhodlala, nakonec nikdy nemusela učinit.

„Kvůli rozhodnutí, které jsem onoho dne učinila, Rusům nikdy neodpustím,“ svěřila se. Stát se „čarodějnicí“ jí pomohlo, díky tomu věří, že už nikdy nebude sedět jako oběť a bát se.

Doporučované