Hlavní obsah

Čaputová bude jako host přednášet na Stanfordově univerzitě

Foto: FB/Zuzana Čaputová

Zuzaně Čaputové skončil prezidentský mandát 15. 6. 2024.

Bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová představila své plány pro nejbližší měsíce. Na nadcházející školní semestr přijala pozici hostující přednášející na prestižní Stanfordově univerzitě v Kalifornii.

Článek

Bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bude v nadcházejících měsících přednášet na jedné z nejprestižnějších světových univerzit o tom, jak se bránit útokům proti demokracii. O svých dalších plánech hovořila se slovenským deníkem SME.

Čaputová přijala nabídku pozice hostující vědecké pracovnice na Institutu mezinárodních studií na Stanfordově univerzitě v Kalifornii. „Jedná se o program, který univerzita každoročně nabízí vybraným vedoucím mužům a ženám z celého světa,“ popsala Čaputová svou novou práci. Na univerzitě by měla strávit příští semestr.

Cílem univerzity je umožnit studentům se učit od lidí s politickými zkušenostmi. To jim má napomoci k pochopení jak globálních problémů, tak i těch, kterým čelí denně.

„Této příležitosti si velmi vážím, protože se jedná o jednu z nejlepších univerzit na světě,“ řekla v rozhovoru pro SME Čaputová. Nabídku považuje za příležitost prozkoumat v akademickém prostředí věci, které ji v současné době zajímají.

Další plány do budoucna

I přes to Čaputová stále zastává názor, že její práce by měla být na Slovensku. „Mám vztah k této zemi, která je mým domovem a které jsem mohla sloužit na nejvyšší úrovni. S tím souvisí i mé plány do budoucna,“ vysvětluje.

Chtěla by se především věnovat problematice násilí páchaného na ženách a tomu, co se děje s demokracií ve světě. Znepokojuje ji atmosféra ve společnosti a říká, že občané mají nejen právo, ale dokonce povinnost se ozvat, pokud cítí, že je demokracie ohrožena. Zároveň je pro Čaputovou důležité, aby tyto projevy nespokojenosti a obavy probíhaly bez podněcování nenávisti.

„Než tyto úvahy zkonkretizuji do něčeho reálného, udělám si malou akademickou přestávku,“ odůvodňuje své rozhodnutí pro přijetí pozice na univerzitě nedaleko San Francisca.

Doporučované