Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Bývalá pracovnice CIA byla obviněna ze spolupráce s jihokorejskou rozvědkou

Foto: Shutterstock.com

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) vznikla v roce 1947. Ilustrační fotografie.

Bývalá zaměstnankyně CIA a vysoce postavená úřednice Národní bezpečnostní rady Sue Mi Terryová byla obviněna z práce pro jihokorejskou rozvědku. Informovalo o tom americké ministerstvo spravedlnosti.

Článek

Odbornice na zahraniční politiku, která v minulosti pracovala pro CIA a v Národní bezpečnostní radě Bílého domu, byla v USA obviněna, že výměnou za luxusní zboží a další dary pracovala jako neregistrovaná agentka jihokorejské vlády, uvedla agentura Reuters.

Federální soud na Manhattanu uvedl, že Sue Mi Terryová přijímala zboží včetně kabelek nebo drahé večeře v restauracích výměnou za obhajobu postojů jihokorejské vlády při vystoupení v médiích. Podle zpravodajské agentury Associated Press dále sdílela neveřejné informace s důstojníky zpravodajských služeb a zprostředkovávala přístup jihokorejských úředníků k americkým vládním představitelům.

Obžaloba rovněž uvádí, že se Terryová přiznala FBI jako zdroj informací pro jihokorejskou rozvědku. Mimo jiné jí předávala ručně psané poznámky z neveřejné schůzky z června roku 2022, které se účastnila s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem. Na schůzce projednávali politiku vlády Spojených států vůči Severní Koreji. Prokurátoři také tvrdí, že jí jihokorejská rozvědka tajně zaplatila více než 37 tisíc dolarů za agendu veřejné politiky, která se díky vlivu Terryové soustředila na korejské záležitosti.

K jednání mělo dojít roky poté, co Terryová opustila americkou vládu a pracovala v tzv. think-tank organizacích (organizace zabývající se analýzou a zapojením veřejnosti do veřejné politiky, pozn. red.), kde se stala významným hlasem v oblasti zahraničních záležitostí.

Právník Terryové Lee Wolosky v prohlášení uvedl, že obvinění jsou nepodložená a zkreslují její práci coby vědkyně a analytičky známé pro svou nezávislost a dlouholetou službu Spojeným státům. „Ve skutečnosti byla tvrdou kritičkou jihokorejské vlády v době, kdy podle tohoto obvinění jednala jejím jménem,“ řekl. „Jakmile budou objasněna fakta, bude zřejmé, že vláda udělala významnou chybu.“

Terryová pracovala ve vládních institucích v letech 2001 až 2011, nejprve jako analytička CIA a později jako zástupkyně národního zpravodajského důstojníka pro východní Asii v Národní zpravodajské službě. Podle žalobců se nikdy neregistrovala na ministerstvu spravedlnosti jako zahraniční agent.

Doporučované