Hlavní obsah

Bývalá maďarská prezidentka se stala šéfkou nevládní organizace

Foto: FB/Katalin Novák

Maďarská exprezidentka Katalin Nováková s premiérem Viktorem Orbánem.

Katalin Nováková odstoupila z postu maďarské prezidentky po skandálu s omilostněním spolupachatele zločinu na dětech. Organizace X-Y Worldwide, do jejíhož čela nastoupila, má hledat průkopnická řešení pro nízkou porodnost.

Článek

Bývalá maďarská prezidentka Katalin Nováková, která odstoupila kvůli skandálu s omilostněním spolupachatele zločinu na dětech, se vrátila do veřejného života jako ředitelka nevládní organizace X-Y Worldwide. Nováková to oznámila na sociální síti X. Je otázkou, jaký dopad může mít návrat Novákové v maďarské politice, poznamenala rakouská agentura APA.

X-Y Worldwide, jíž je spoluzakladatelkou, se má věnovat „průkopnickým řešením“ tváří v tvář „hroutící se světové porodnosti“, napsala Nováková. „Jsem nadšená, že jsem na této nové cestě se spoluzakladatelem Stephenem J. Shawem, abychom se vypořádali s největší demografickou výzvou naší doby,“ dodala.

Než ji parlament zvolil prezidentkou, měla Nováková ve vládě premiéra Viktora Orbána na starosti záležitosti rodiny a o boj proti klesající porodnosti se zajímala také jako hlava státu. Jedním s jejích spojenců v této věci byl překvapivě i americký miliardář Elon Musk, napsal server Telex.hu.

Nově založená nevládní organizace má podle Novákové spolupracovat se světovými vůdci, tvůrci politik a pedagogy na vývoji strategií, které prý pomohou bojovat s dopady globálního poklesu porodnosti. Zaměřit se hodlá především na sociální, ekonomické a kulturní bariéry, které jedincům brání v založení rodiny.

Uvedeným záměrům se v Maďarsku zatím moc nedaří, napsal časopis Forbes ve své lokální verzi a dodal, že letos v červenci se v zemi narodilo 6793 dětí, což je o 1007 –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy o 13 procent –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ méně než loni touto dobou, poznamenal.

Stephen Shaw je britský statistik, demograf a režisér dokumentárního filmu Birthgap – Childless World (Bezdětný svět), který se rád pozitivně vyjadřuje o maďarské rodinné politice. Podle dostupných informací žije v Jižní Koreji. Kritici jeho třídílného filmu mu vytýkají nepodložená tvrzení o hrozícím populačním kolapsu v důsledku klesající porodnosti a rostoucí bezdětnosti, kterým se snaží čelit „sociálním inženýrstvím“, jakkoli všechny věrohodné demografické projekce nenaznačují žádný populační kolaps, ale spíše další růst celosvětové populace.

Doporučované