Hlavní obsah

Bystroň z AfD podle médií používal falešnou mnichovskou adresu

Foto: Bundestag/Tobias Koch

Německý politik českého původu Petr Bystroň (AfD).

Na tuto adresu mu údajně byly posílány i peníze. Německý politik čelil obvinění z braní úplatků od proruské sítě Voice of Europe.

Článek

Kontroverzní německý politik českého původu Petr Bystroň čelí nově podezření, že používal falešnou mnichovskou adresu. Podle agentury DPA ho vyšetřovatelé podezřívají, že jako své údajné bydliště udával adresu ve svém volebním obvodě v severní části bavorské metropole. O kauze jako první informovaly zpravodajský magazín Der Spiegel a televize ZDF.

Poslanec Spolkového sněmu za Alternativu pro Německo (AfD), která je označována za pravicově populistickou až krajně pravicovou, je dvojkou na kandidátce strany pro červnové volby do Evropského parlamentu, ale kampaň minulý týden pozastavil, údajně z rodinných důvodů. Předtím ho k tomu ale vyzvala jeho vlastní strana kvůli podezřením, že přijímal úplatky od proruské sítě, což Bystroň odmítá. V kampani už nevystupuje ani lídr kandidátky Maximilian Krah, který čelí podobným podezřením.

Bystroň podle DPA popírá, že by používal nastrčený byt. „Mám řádnou nájemní smlouvu, ale bylo mi zabráněno v nastěhování, protože předchozí nájemník se odmítá vystěhovat. Jakmile bude byt soudně vyklizen, nastěhuji se do něj,“ cituje DPA politika. Podle Spiegelu je nájemníkem v minulosti trestaný uprchlík. Bystroň je poslancem za mnichovský obvod, v němž se byt nachází.

Mnichovské generální státní zastupitelství už dříve v souvislosti s Bystroňovým vyšetřováním nařídilo domovní prohlídky v prostorách v Berlíně, Bavorsku a na Mallorce. Policisté prohledali mimo jiné jeho poslaneckou kancelář v německém hlavním městě. Spolkový sněm Bystroně v polovině měsíce zbavil poslanecké imunity, protože státní zastupitelství politika podezírá z braní úplatků a praní špinavých peněz.

Bystroň ČTK nedávno řekl, že jde o kampaň, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu. Předpokládá, že až bude po volbách, vyšetřování bude zastaveno.

Podle informací Deníku N, týdeníku Die Zeit a veřejnoprávní stanice ARD existuje nahrávka, která Bystroně zachycuje při přebírání 20 000 eur (více než 490 tisíc korun) od ruského propagandisty Arťoma Marčevského, který stál za mediální společností Voice of Europe, které Bystroň v minulosti poskytoval rozhovory.

Doporučované