Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Bude to jako 100 tisíc úplňků, popisují astronomové efekt Muskových satelitů

Foto: InnovativeBase Artistry, Shutterstock.com

Satelity Starlink na noční obloze.

Satelity Starlink Elona Muska způsobují na oběžné dráze Země chaos a blokují pozorování hlubokého vesmíru, tvrdí nizozemští vědci. Satelity narušují svými signály fungování sítě LOFAR.

Článek

Satelity Starlink amerického miliardáře Elona Muska znemožňují astronomům pozorovat vzdálené planety a hvězdy, napsal s odkazem na sdělení vědců britský list The Independent. Astronomové mají za to, že satelitní konstelace způsobuje už dnes zmatek na oběžné dráze Země.

Evropská síť rádiových teleskopů známá jako LOFAR (Low-Frequency Array) zkoumá od roku 2012 slabé a vzdálené objekty ve vesmíru, aby pomohla objevovat černé díry a hledat exoplanety.

Avšak za posledních pět let, kdy Muskova soukromá společnost SpaceX začala vypouštět své satelity Starlink, došlo k nárůstu emisí rádiových vln, což výrazně ztížilo pozorování s pomocí LOFAR.

„V loňském roce jsme na obloze začali pozorovat rušivé signály a podařilo se nám je vystopovat k některým družicím Starlink první generace, které obíhaly nad Zemí,“ řekla deníku Jessica Dempseyová, vědecká a generální ředitelka Nizozemského institutu pro radioastronomii.

BBC uvádí, že SpaceX má v tuto chvíli na oběžné dráze přibližně 6 402 satelitů Starlink ve výšce kolem 550 km nad Zemí, což z něj dělá zdaleka největšího poskytovatel vysokorychlostního internetu téměř kdekoliv na zemi.

Satelity jsou relativně velké – mají ploché panely o délce 3 metry a 8metrovou solární soustavu pro napájení.

Podle astronomů LOFAR vyzařovaly družice Starlink nechtěné elektromagnetické záření z vadných baterií. Už loni se proto obrátili na SpaceX a probírali možné techniky na zmírnění tohoto problémů. Dempseyová uvedla, že panoval optimismus, že se problém podaří vyřešit.

Jenže během červencového pozorování astronomové zjistili, že je tomu právě naopak. Aktualizované satelity Starlink V2 Mini způsobují ještě větší rušení.

„Starlink vypouštěl více než 30× tolik emisí. Upřímně řečeno, byli jsme šokováni,“ řekla Dempseyová. „Jas v tomto konkrétním frekvenčním pásmu těchto nových družic je ve srovnání s tím, na co se díváme my, asi 10milionkrát jasnější. Ekvivalentem by bylo, kdybyste se snažili podívat na tu krásnou, nejslabší hvězdu, kterou můžete vidět okem za tmavé noci. A pak vedle ní vyjde Měsíc v úplňku,“ popisuje problém Dempseyová.

Dle ní je nejhorší, že satelitů stále přibývá. „Každý týden vypustí 40 těchto ‚úplňků‘. Nyní je tam asi 6000 satelitů Starlink, ale v budoucnu jich má být 100 tisíc,“ řekla. „Takže si představte 100 tisíc plných Měsíců na obloze. Pak se skutečně můžeme rozloučit s jakoukoli astronomií, kterou bychom chtěli dělat ze Země.“

Společnost SpaceX se ke stížnostem vědců dosud nevyjádřila.

Doporučované