Hlavní obsah

Šest lidí bylo zraněno při brutálním útoku v Mannheimu

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z místa činu, centrum města Mannheim.

aktualizováno •

Agresora postřelila policie, jeho motiv a totožnost jsou stále nevyjasněné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šest lidí v pátek před polednem utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedl server rozhlasové a televizní stanice SWR. Je mezi nimi i policista, který je podle agentury DPA v ohrožení života. Další nebezpečí nehrozí, policie útočníka postřelila. Server listu Bild napsal, že terčem útoku se stal i kritik islámu Michael Stürzenberger.

Policie v tiskové zprávě uvedla, že útok na vícero lidí na náměstí Marktplatz se odehrál kolem 11:35 během akce hnutí Pax Europa, které je kritické vůči islámu. Bylo zraněno pět příslušníků tohoto hnutí, uvedly později státní zastupitelství, policie a zemský kriminální úřad.

Vážně zraněný zasahující policista byl několikrát zezadu bodnut do hlavy, uvedly úřady. Útočníka pak postřelil jiný policista. Všichni zranění byli převezeni do nemocnice a někteří podstoupili operaci. K rozsahu zranění vyšetřovatelé zatím neuvedli žádné podrobnosti.

Na místě zasahovala řada záchranářů s vrtulníkem a policie náměstí uzavřela.

Útok byl podle ověřených záběrů, které kolují po sociálních sítích, brutální.

Na záběrech je vidět v teplákách a bundě oblečený muž, který se s nožem v ruce vrhá po lidech a také po zmiňovaném policistovi. Další lidé se mu snaží zabránit, aby v činu pokračoval.

Nakonec jeden z dalších přítomných policistů tasí zbraň a útočníka zasáhne.

Bild píše, že se útok zdá být plánovaný. Útočník podle něj šel cíleně po Stürzenbergerovi. Tohoto 59letého muže, který býval mluvčím mnichovské CSU, server charakterizuje jako „islamofobního politického aktivistu“. Jedna z jeho spolupracovnic uvedla, že utrpěl zranění v obličeji a na noze, jeho život ale není ohrožen.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová uvedla, že pozadí a motivy činu objasní vyšetřování. „Pokud z vyšetřování vyplyne islamistický motiv, šlo by o opětovné potvrzení velkého nebezpečí plynoucího z islamistických násilných činů, před nimiž jsme varovali,“ řekla ministryně.

Násilný čin odsoudili politici napříč politickým spektrem, včetně kancléře Olafa Schloze. „Záběry z Mannheimu jsou strašné,“ napsal Scholz na platformě X. „Několik lidí atentátník těžce zranil. Myslím na oběti. Násilí je v naší demokracii naprosto nepřijatelné. Pachatel musí být přísně potrestán,“ dodal šéf německé vlády.

Doporučované