Hlavní obsah

Britský premiér Sunak podal demisi. Král Karel III. obratem jmenoval nástupce

Foto: Sean Aidan Calderbank, Shutterstock.com

Končící britský premiér Rishi Sunak.

aktualizováno •

Sunak oznámil i odchod z čela konzervativní strany. Skončí, jakmile budou připraveny podmínky pro výběr jeho nástupce, řekl. Novým britským premiérem se stal Keir Starmer, předseda vítězné Labouristické strany.

Článek

Britský premiér Rishi Sunak po historické porážce své Konzervativní strany v parlamentních volbách zamířil za králem Karlem III., aby podal demisi. Oznámil to ve svém posledním projevu v Downing Street, v němž také ohlásil odchod z čela konzervativců.

Zároveň vyjádřil podporu svému nástupci Keirovi Starmerovi, který dovedl Labouristickou stranu k drtivému vítězství.

„V této práci budou jeho úspěchy úspěchy nás všech,“ řekl končící premiér. „Ať byly naše neshody v této kampani jakékoli, je to slušný člověk s citem pro veřejnou službu, kterého respektuji,“ pokračoval.

Sunakovo vystoupení je reakcí na čtvrteční volby dolní komory britského parlamentu, které po 14 letech ukončily vládu pravicových konzervativců a přisoudily masivní většinu středolevým labouristům.

Starmer a jeho strana disponují více než 400 mandáty z celkových 650, naopak konzervativci při zisku kolem 120 křesel utrpěli svou nejhorší porážku a čeká je nejistá budoucnost.

Analýza

Jaký mají labouristé recept na skomírající ekonomiku? Co bude s kontroverzním plánem na deportaci migrantů do Rwandy? A otevřou znovu otázku členství v EU? Podívejte se, jaké kroky plánuje strana, která povede Británii.

Z pozice lídra strany Sunak neodstupuje s okamžitou platností. Uvedl, že tak učiní, „jakmile budou připraveny podmínky pro výběr mého nástupce“. Žádné další podrobnosti v tomto směru neposkytl.

Britský král po přijetí Sunakovy demise obratem jmenoval premiérem Starmera, který kolem 12:30 britského času (13:30 SELČ) poprvé promluvil k Britům jako předseda vlády.

Moc v zemi s bezmála 70 miliony obyvatel přebírá okamžitě, nový kabinet chce podle prohlášení labouristů jmenovat ještě v pátek.

Ztráty konzervativců

  • O křeslo v dolní komoře britského parlamentu přišla i bývalá premiérka Liz Trussová, která zemi předloni vládla pouhých 49 dní.
  • O poslanecký mandát přišel podle agentury Reuters ministr obrany Grant Shapps, šéfka resortu školství Gillian Keeganová, ministryně kultury Lucy Frazerová, ministryně pro vědu, inovace a technologie Michelle Donelanová nebo šéf resortu spravedlnosti Alex Chalk.
  • Mandát ztratila také Penny Mordauntová, někdejší kandidátka na lídryni konzervativců a členka vlády odpovídající za koordinaci vládní agendy v Dolní sněmovně.
  • Další obětí je Peter Bottomley, který byl nejdéle sloužícím zákonodárcem v parlamentu, poprvé ho Britové zvolili v roce 1975.

Doporučované