Hlavní obsah

Britský policista vyvolal protesty násilným zásahem při potyčce na letišti

Foto: Shutterstock.com

Tři strážci pořádku odnesli potyčku zraněním, zasahující policistka zlomeným nosem. Ilustrační foto.

Ve středu i ve čtvrtek se kvůli činu shromáždilo v Manchesteru několik stovek lidí, kteří protestovali proti údajnému nadměrnému užívání násilí ze strany policie.

Článek

Protesty stovek lidí a kritickou reakci premiéra Keira Starmera vyvolalo počínání britského policisty, který při zásahu při potyčce na letišti v Manchesteru kopl do hlavy ležícího spoutaného mladíka a poté mu na hlavu dupl.

Video šířící se po internetu přimělo policii, aby muže postavila mimo službu a začala vyšetřovat přiměřenost zásahu. Policisté tvrdí, že skupina mužů je na letišti napadla a tři z nich zranila. Mladíkův obhájce uvedl, že klient má po zásahu cystu na mozku a jeho stav se od události zhoršil, píší britská média.

Policisté dorazili ve středu do haly letiště v Manchesteru vyřešit údajnou potyčku. Zadrželi přitom čtyři muže ve věku 19 až 31 let. Policejní mluvčí podle stanice BBC uvedl, že reálně hrozilo nebezpečí, že mladíci seberou policistům zbraně. Tři strážci pořádku odnesli potyčku zraněním, zasahující policistka zlomeným nosem.

Ve chvíli, kdy jeden z policistů kopl mladíka do hlavy, byl však už tento mladík stejně jako další účastník potyčky spoután. „Použití takové síly při zatýkání je neobvyklým jevem a chápeme, že vyvolává zděšení,“ uvedla manchesterská policie v prohlášení. Policista byl postaven mimo službu a jeho zákrok vyšetřují inspektoři.

Ve středu i ve čtvrtek se kvůli činu shromáždilo v Manchesteru několik stovek lidí, kteří protestovali proti údajnému nadměrnému užívání násilí ze strany policie. K případu se vyjádřil i premiér Starmer, podle něhož je znepokojení veřejnosti pochopitelné. Ministryně vnitra Yvette Cooperová dala najevo „vážné obavy“ a dodala, že bude velmi důležité rychle a pečlivě případ vyšetřit.

Doporučované