Hlavní obsah

Britský král Karel nebude bránit Austrálii, pokud ho bude chtít nahradit

Foto: X.com/RoyalFamily

Král Karel III.

Britský král Karel potvrdil, že je na australském lidu, aby rozhodl, zda země zůstane konstituční monarchií, nebo se stane republikou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britský král Karel, který koncem měsíce Austrálii navštíví, výslovně řekl, že nebude stát v cestě tomu, aby ho Austrálie nahradila v čele státu. Hnutí za australskou republiku (ARM) si v posledních týdnech s představiteli Buckinghamského paláce vyměnilo dopisy. Informovala o tom britská BBC.

Když byla královská návštěva oznámena, Isaac Jeffrey z Hnutí za australskou republiku prohlásil: „I když respektujeme roli, kterou královská rodina dosud v zemi hrála, je na čase, aby si Austrálie zvolila za hlavu státu někoho místního. Někoho, kdo může pracovat pro Austrálii na plný úvazek.“

„Chceme mu říci, že zůstaneme v Commonwealthu a republika je o nás, ne o něm nebo jeho rodině,“ dodal Jeffrey. Budoucnost monarchie v Austrálii bude pravděpodobně tématem během královské návštěvy, která se koná od 18. do 26. října a zahrnuje akce v Sydney a Canbeře.

Návštěva Austrálie bude největší královou cestou od chvíle, kdy mu lékaři diagnostikovali rakovinu na začátku letošního roku. Jeho jediná zahraniční cesta od té doby byla do Francie, kde u příležitosti výročí vylodění v Normandii slavil konec druhé světové války.

V Austrálii se naposledy referendum o transformaci země v republiku konalo v roce 1999. 54 procent lidí se tehdy vyslovilo pro zachování konstituční monarchie. Začátkem tohoto roku australská vláda uvedla, že plány na další referendum „nejsou prioritou“, přestože i předseda vlády Anthony Albanese již dříve prohlásil, že „Austrálie by měla mít v čele státu Australana“.

Doporučované