Hlavní obsah

Britský král Karel nebude bránit Austrálii, pokud ho bude chtít nahradit

Foto: X.com/RoyalFamily

Král Karel III.

Britský král Karel potvrdil, že je na australském lidu, aby rozhodl, zda země zůstane konstituční monarchií, nebo se stane republikou.

Článek

Britský král Karel, který koncem měsíce Austrálii navštíví, výslovně řekl, že nebude stát v cestě tomu, aby ho Austrálie nahradila v čele státu. Hnutí za australskou republiku (ARM) si v posledních týdnech s představiteli Buckinghamského paláce vyměnilo dopisy. Informovala o tom britská BBC.

Když byla královská návštěva oznámena, Isaac Jeffrey z Hnutí za australskou republiku prohlásil: „I když respektujeme roli, kterou královská rodina dosud v zemi hrála, je načase, aby si Austrálie zvolila za hlavu státu někoho místního. Někoho, kdo může pracovat pro Austrálii na plný úvazek.“

„Chceme mu říci, že zůstaneme v Commonwealthu a republika je o nás, ne o něm nebo jeho rodině,“ dodal Jeffrey. Budoucnost monarchie v Austrálii bude pravděpodobně tématem během královské návštěvy, která se koná od 18. do 26. října a zahrnuje akce v Sydney a Canbeře.

Návštěva Austrálie bude největší královou cestou od chvíle, kdy mu lékaři diagnostikovali rakovinu na začátku letošního roku. Jeho jediná zahraniční cesta od té doby byla do Francie, kde u příležitosti výročí vylodění v Normandii slavil konec druhé světové války.

V Austrálii se naposledy referendum o transformaci země v republiku konalo v roce 1999. 54 procent lidí se tehdy vyslovilo pro zachování konstituční monarchie. Začátkem tohoto roku australská vláda uvedla, že plány na další referendum „nejsou prioritou“, přestože i předseda vlády Anthony Albanese již dříve prohlásil, že „Austrálie by měla mít v čele státu Australana“.

Doporučované