Hlavní obsah

Jejich tábory bývají jak hotel, a tak Britové prchají, říká skautka z jamboree

Foto: Profimedia.cz

V Koreji v době světového skautského jamboree panují úmorné teploty.

Tábořiště světového setkání skautů v Jižní Koreji kvůli vedrům opustily tisíce Britů. „Z mých 40 dětí nikdo ošetření nepotřeboval,“ říká Seznam Zprávám česká skautská vedoucí Barbora Brožíková. Podle ní Britové vše dramatizují.

Článek

Korea čelí jednomu z nejteplejších letních období v historii. Teploty v Puanu na jihu Jižní Koreje, kde se letos shromáždilo na 40 tisíc skautů na celosvětovém setkání, dosahují 35 až 38 stupňů (psali jsme zde).

Na jamboree, které začalo ve středu a má trvat do 12. srpna, od středy zdravotníci ošetřili kvůli potížím způsobeným horkem stovky účastníků, píše agentura AP. Tisíce britských skautů kvůli úmorným vedrům začaly tábořiště opouštět, americká delegace se na to chystá a organizátoři čelí výzvám k předčasnému ukončení akce (více zde).

Čeští skauti ale s dřívějším návratem nepočítají. Barbora Brožíková, jedna z vedoucích, která je součástí české delegace, Seznam Zprávám, řekla, že Britové věc moc dramatizují. Češi podle ní situaci zvládají v naprostém pořádku. Podle ní organizátoři s tak velkými problémy nepočítali, situace se ale od počátku výrazně zlepšila.

Jak se s vlnou veder v Koreji vypořádáváte?

Jsme tady už několik dní a máme se velmi dobře. Jsou tady sice velká vedra, ale účastníci - děti - to tady zvládají úplně v pohodě.

Jsou tady k dispozici chladicí autobusy, které mají klimatizaci a do nichž si účastníci v případě únavy můžou sednout. Dneska jsem si jeden vyzkoušela a bylo to úžasné.

Úmorná vedra na celosvětovém setkání skautů

Světová organizace skautského hnutí požádala jihokorejské organizátory, aby „zvážili alternativní možnosti dřívějšího ukončení akce, než bylo plánováno, a podpořili účastníky až do jejich odjezdu do jejich domovských zemí“.

Z mých 40 dětí, které tady mám na starosti, nikdo ošetření nebo něco takového nepotřeboval.

Zažili jste nějaké problémy nebo potíže? Přijali jste nějaká opatření k ochraně před těmi vysokými teplotami?

Je to jako při normálním táboře. Děti musí nosit pokrývku hlavy, když někam jdou, musí se namazat opalovacím krémem a musí dostatečně pít - opravdu třeba čtyři lahve denně. Samozřejmě, pokud jim je moc vedro, mohou se osprchovat ve sprchách, nebo si můžou zchladit hlavu u kohoutku.

Plánuje česká výprava Koreu opustit dříve?

O ničem takovém nevím a myslím si, že to nepřichází v úvahu.

Jak jste se cítila, když jste se doslechli o tom, že některé skautské skupiny hodlají kvůli vysokým teplotám setkání opustit dříve?

Můj názor na věc je, že Britové situaci moc dramatizují. Já jsem sama v Británii osm let žila, chodila jsem tam i do skautu a oni ty jejich tábory probíhají úplně jinak - jsou zvyklé na úplně jiné podmínky, jejich tábory probíhají v podstatě jak na hotelu. Naše děti jsou v klidu a dál si užívají chod jamboree tak, jak by si užívaly normálně.

Jaký je rozdíl mezi těmi našimi a jejich tábory?

My jsme normálně zvyklí na to, že spíme na karimatkách, na zemi, máme vykopané latríny, zatímco oni mají nafukovací karimatky, splachovací záchody, vnitřní sprchy. A moji kamarádi z amerických táborů vůbec ve stanech nespí, oni spí vevnitř v chatkách.

Do Evropy se po pandemii vrátili turisté

Loňský rok ukončil dvouleté uzávěry způsobené pandemií koronaviru. A do Evropy se vrátili turisté. Přes online platformy si dokonce zarezervovali více pobytů než v předpandemickém roce. V Česku byl ale trend opačný.

Ty rozdíly jsou znatelné a naše děti zvládají situaci v naprostém pořádku. Je to pro ně jak na normálním táboře.

Probíhá program podle původních plánů, nebo se musel kvůli těm teplotám nějakým způsobem upravit?

Program se upravuje tak, aby byl na všech místech pro účastníky dostatek stínu a vody. Některé aktivity jsou bohužel zavřené a neběží, ale všechny offsite programy fungují.

Včera jsme byli ve vodním parku, což jsou takové obrovské nafukovací skákací hrady na vodě. Děti si to tam strašně užily, dělaly různé triky v té vodě, skákaly a běhaly.

To, že jsou některé programy zavřené, vůbec nevadí, protože si můžeme vyzkoušet řadu věcí a je tady spoustu lidí k poznání, naši účastníci si dělají kamarády z celého světa.

Česká ambasáda na facebooku uvedla, že tábořiště zprvu nebylo připravené. Zaznamenala jste něco takového?

Je pravda, že část tábořiště byla podmáčená, ale celkem rychle se vykopaly odvodňující kanály. Všichni účastníci jsou v normálních tábořištích, není tu žádné bahno ani žádná voda.

Byli organizátoři na takhle extrémní podmínky připraveni?

Myslím si, že nepočítali až s takovými problémy, ale situace se výrazně zlepšila a problémy se řeší mnohem rychleji, než se řešily na počátku. A je to na dobré cestě k jamboree bez potíží.

Doporučované