Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 2. kola voleb
Sečteno 99,98 %
Výsledky voleb

Boris Johnson chtěl poslat armádu do Nizozemska. Kvůli vakcínám na covid

Foto: Shag 7799, Shutterstock.com

Boris Johnson na snímku z dubna 2022.

Tehdejší člen britského obranného štábu Doug Chalmers podle tvrzení Borise Johnsona řekl, že „misi nebude možné provést nepozorovaně“ a že “ by se muselo vysvětlovat, proč fakticky napadáme dlouholetého spojence NATO“.

Článek

Bývalý britský premiér Boris Johnson tvrdí, že nařídil vojenským velitelům, aby v březnu 2021 naplánovali razii v nizozemské továrně s cílem zajistit 5 milionů vakcín na covid-19, jejichž vývoz do Británie Evropská unie zakázala. Podle britského bulvárního listu Daily Mail to uvedl ve své knize.

Johnson uvedl, že tehdejší zástupce náčelníka britského obranného štábu generálporučík Doug Chalmers mu řekl, že nájezd s využitím malých člunů k překonání Lamanšského průlivu a plavbě po nizozemských kanálech by byl možný. Varoval ho ale před diplomatickými důsledky.

„Tajně jsem souhlasil s tím, co si všichni mysleli, ale nechtěl jsem to říct nahlas: že celá ta věc je šílená,“ uvedl Johnson ve výňatku ze svých pamětí, který byl zveřejněn v sobotním vydání deníku Daily Mail.

Britské ministerstvo obrany ani Chalmers, který v současné době působí jako předseda vládního výboru pro standardy ve veřejném životě, se k Johnsonově výpovědi bezprostředně nevyjádřili.

Vakcíny proti onemocnění covid-19, o nichž Johnson hovoří, vyvinula společnost AstraZeneca. Británie i EU měly s firmou AstraZeneca smlouvy a EU se snažila tyto vakcíny zajistit v nizozemském závodě pro vlastní budoucí použití. Tyto vakcíny byly v Británii široce používány. Dávky, které chtěl Johnson získat a které byly vyrobené v nizozemském závodě, tam stále čekaly na schválení EU.

Doporučované