Hlavní obsah

Bojí se, že nebude co jíst. Kuba se vzpamatovává po totálním blackoutu

Bez proudu se v noci z úterý na středu ocitla celá 11milionová populace Kuby.Video: AP

 

Reklama

Hurikán Ian, který momentálně trápí americkou Floridu, se předtím prohnal i přes karibskou Kubu. Zanechal tam zničenou infrastrukturu i tabákové plantáže. Nahlášené jsou zatím dvě oběti.

Článek

Kuba z úterý na středu prožila noc zahalenou tmou. Důvodem byl kolaps elektrické sítě kvůli hurikánu Ian, ze kterého se ostrov doteď plně nedostal.

„Výpadek proudu je to poslední, co tahle země potřebovala,“ reagoval na dopady přírodní katastrofy 72letý Kubánec a bývalý učitel Ramiro Perez. „Teď už jsme se dostali až na dno,“ dodal pro agenturu Reuters.

„Tak rozsáhlý výpadek proudu jsem nikdy ve svém životě nezažila,“ řekla pro americký server The Washington Post Yamila Morenaová, obyvatelka Havany. „Bez ventilátoru a vzduchu vůbec nemůžeme spát,“ vysvětlovala.

Tma, popadané stromy, elektrické a telefonní rozvody a nedostatečné zásoby potravin a dalších základních zásob – to je nová realita po hurikánu pro většinu běžných Kubánců.

První světla se tak rozsvítila až ve středu. Ministerstvo pro energetiku a doly informovalo, že se podařilo obnovit připojení k elektřině ve třech regionech díky zapojení dvou velkých elektráren v oblastech Felton a Nuevitas. Další Kubánci si na světlo ještě počkají, dodaly úřady.

Ian na Kubě v obrazech

Hurikán Ian na Kubě zaplavil ulice, ničil domy a vyvracel stromy. Dosud si vyžádal dva lidské životy.

Světlo už nicméně mají zpět někteří lidé v Havaně. „Práce opravářů…umožnily obnovit 224 megawattů a poskytnout služby části spotřebitelů ve 12 provinciích po celé zemi,“ cituje prohlášení státního dodavatele elektřiny agentura Reuters.

„Těchto 224 megawattů představuje podle oficiálních zdrojů přibližně 7 procent maximálního denního zatížení z doby před zásahem hurikánu. Na obnově vedení vysokého napětí se tak stále pracuje,“ uvádí energetici.

Živel, který se dále přesunul na pobřeží americké Floridy si podle dosavadních informací vyžádal na Kubě dva lidské životy a vážně poškodil tamní infrastrukturu. Aktuální dění tak krizi na Kubě jen prohloubí.

„Dále nám hrozí, že se naše jídlo zkazí…nemáme generátor, jsme bez šance jídlo zachovat,“ stěžuje si majitel havanské restaurace Freddy Aguilera.

Pravidelné vypínání proudu na Kubě

Kuba k pravidelnému vypínání elektřiny přistupovala již několik měsíců. Tamní úřady tak reagovaly na prohlubující se energetickou krizi, se kterou se celá země již několik měsíců potýká.

„Podívejte se na tu záplavovou vodu,“ říká další Kubánka z Havany Olga Gomezová, která bydlí v blízkosti pobřeží. „Musíme se jít podívat, kde můžeme najít chleba, aby měli naši kluci co jíst,“ popisuje své plány.

Nejhorší je situace na západě ostrova. Především v provinciích Pinar del Rio a Artemisa, kde zatím není elektřina obnovená vůbec. Cesty v těchto regionech jsou přehrazené stromy nebo zatopené. Uzavřené jsou také tamní čerpací stanice.

Zkázu také Ian přinesl tamní tabákovým plantážím, kde se později vyrábí ikonické doutníky. Na sociálních sítích tak například kolují snímky z farmy Finca Robaina. „Bylo to apokalyptické, opravdové neštěstí,“ popsal situaci vnuk zakladatele značky doutníků značky Vegas Robaina, Hirochi Robin tamním médiím.

Značné škody hlásí i Havana. Pět budov se zřítilo úplně, dalších 68 je poničených částečně. Přestože jsou Kubánci kvůli ekonomické krizi v zemi na pravidelné výpadky proudu zvyklí, dosud nikdy nebyly tak rozsáhlé.

Reklama

Doporučované