Hlavní obsah

Boj, boj, boj! Trump se vrátil na místo atentátu do Butleru

Foto: DonaldJTrumpJr, SZ

Foto.

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se v sobotu vrátil do města Butler v Pensylvánii, kde na něj byl 13. července spáchán atentát.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na první pohled to vypadalo téměř stejně jako v červenci. Davy nadšených příznivců Donalda Trumpa čekali na svého hrdinu, mnoho z nich v ikonických kšiltovkách hnutí MAGA založeného republikánským exprezidentem. Nad pódiem vlála americká vlajka.

Před řečnickým pultíkem ale tentokrát stojí neprůstřelné sklo, které má prezidentského kandidáta ochránit před tím, co se v pensylvánském městě Butler stalo naposled. Na stejné farmářské show se Trump stal terčem pokusu o atentát.

Rozdíl je patrný také u nechvalně proslulé budovy, z jejíž střechy útočník v červenci vypálil osm střel směrem k Trumpovi, zranil ho na uchu. A zabil přitom jednoho z přihlížejících příznivců. Tentokrát budovu zakrývají velká bílá auta.

Ve chvíli, kdy Trump kráčí na pódium, se na videu objeví obraz George Washingtona, jak přechází řeku Delaware, a fotografie Trumpa se zdviženou pěstí. Ozve se hlas: „Tohoto muže není možné zastavit. Tento muž se nedá porazit.“

„Jak jsem říkal…“ promluví Donald Trump, jakmile se objeví na pódiu. A ukáže na stejnou imigrační tabulku, na kterou se díval právě před 12 týdny v sekundách, kdy vypukla střelba.

Dav nadšeně burácí, lidé mávají ve vzduchu cedulemi s nápisy: Boj! Boj! Boj!

Dlouhé přípravy

Bezpečnostní složky se na návrat prezidentského kandidáta několik dní připravovaly. Prokurátor okresu Butler Rich Goldinger v týdnu řekl, že město „zdvojnásobuje své úsilí, aby celá akce proběhla bezpečně a bez problémů“. Okresní šerif Mike Slupe prohlásil, že věří, že Tajná služba, organizace zodpovědná za ochranu amerického prezidenta i jeho předchůdců, nasadí „čtyřnásobek sil“ oproti dnu, kdy k incidentu došlo.

„Prezident Trump se na návrat do Butleru těší, chce zde uctít oběti tohoto tragického incidentu,“ avizovala pro agenturu AP Trumpova mluvčí Karoline Leavittová. O tento speciální sraz s voliči byl podle ní ohromující zájem, většina místních hotelů a dalších ubytovacích zařízení je plná. Někteří příznivci exprezidenta na místo dorazili už v pátek.

V Butleru se objevil i Trumpův kandidát na viceprezidenta J. D. Vance. Před Trumpovým příchodem se ujal snahy nedočkavé publikum rozehřát. Na pódiu opakovaně křičel „Boj!“, aby připomněl Trumpovu bezprostřední reakci na pokus o atentát. Trump podle jeho viceprezidentského kandidáta „dostal kulku za demokracii“ a podle očekávání ostře zkritizoval konkurenční demokraty.

Atentát na Donalda Trumpa

Tajná služba USA, která má na starosti ochranu prezidentů i exprezidentů, čelí kritice kvůli chybám, jichž se dopustila při zabezpečování osudného mítinku Donalda Trumpa. Její činnost proto vyšetřuje FBI a šéfka služby se bude zpovídat v Kongresu.

Politolog Jaroslav Bílek v rozhovoru vysvětlil, jaké bývají motivy atentátů na politiky, jestli jim útoky zvyšují popularitu a jak přeživší obětí atentátů s touto zkušeností dál pracují.

Ničím nepodložené obvinění, že by za střelbou v Butleru mohli stát jeho političtí rivalové, pak na pódiu naznačil i sám Donald Trump.

„Na 15 sekund se zastavil čas,“ pronesl do davu. „Tohle kruté monstrum rozpoutalo zlo, padouchovi se nepodařilo dosáhnout svého cíle.“

Na Trumpovu předvolební akci přišla také vdova po hasiči Coreym Comperatorem, který při červencovém atentátu zemřel, Helen. Ta opakovaně kritizovala bezpečnostní složky a bodyguardy za jejich selhání, když nedokázali ochránit lidský život.

Nejdůležitější Muskovy volby

A dorazil i miliardář Elon Musk, výrazný podporovatel exprezidenta. Trump vzal Muska k sobě na pódium a ten pronesl, že aktuální volby považuje za nejdůležitější v životě.

„Skutečným testem charakteru člověka je to, jak se chová pod palbou. Měli jsme jednoho prezidenta, který nedokázal vyjít schody, a jiného, který po výstřelu mával pěstí! Boj, boj, boj!“ pronesl Musk v narážce na zdravotní problémy končící hlavy státu Joea Bidena.

V okrese Butler má Trump jednoznačnou podporu, vyhrál zde s asi 66 procenty hlasů v roce 2016 i v 2020. Názory obyvatel města Butler ohledně jeho návratu se ale liší, podle některých zde poslední návštěva exprezidenta rozdmýchala politické napětí, píše agentura AP.

Stát Pensylvánie, kde Butler leží, je ale možná nejdůležitější ze sedmi, jež rozhodnou o výsledku letošních voleb. Má nejvíc hlasů v tzv. Sboru volitelů, který finálně hlasuje o novém americkém prezidentovi, a podle průzkumů je tam navíc Trumpův souboj s Harrisovou mimořádně těsný.

Státy, které rozhodnou o americkém prezidentovi

Amerického prezidenta fakticky nevolí přímo občané, ale tzv. Sbor volitelů, kteří jsou jednotlivým kandidátům přidělováni na základě výsledků voleb v jednotlivých státech. Kvůli tomuto systému má v konečném důsledku na výběr šéfa Bílého domu největší vliv jen hrstka států, kde jsou síly mezi demokraty a republikány vyrovnané.

Analytici se shodují, že v letošních volbách to bude sedm států vyznačených na mapě níže šedou barvou. Jde o Nevadu a Arizonu na jihozápadě USA, Severní Karolínu a Georgii na jihovýchodě (souhrnně se jim říká sun belt, tedy slunečný pás) a pak Wisconsin, Michigan a Pensylvánii na severu (rust belt, tedy rezavý pás).

Doporučované