Hlavní obsah

Moldavský bloger, který parodoval ruského vojáka, byl vyhoštěn z Ruska

Bez komentáře: Předloha a blogerova tvorba. Nekoglay se podle úřadů svým parodickým videem vysmívá ruským vojákům.Video: twitter/TpyxaNews, telegram/sotaproject

 

Reklama

aktualizováno •

Nikolaje Lebeděva udali kvůli videu, ve kterém imitoval šikovný kousek ruského vojáka s granátem. Moskevský soud potvrdil, že bude vyhoštěn z Ruska, ovšem za porušení migračních předpisů.

Článek

Nekoglay, jak si na sociální síti TikTok říká moldavský bloger žijící v Rusku Nikolaj Lebeděv, zveřejnil parodické video. Leží doma na koberci a divák vidí, jak na něj z výšky padá atrapa granátu, kterou bryskně odhodí. Po celou dobu má hlavně červené rohy, které s oblibou na videích nosí, na pozadí hraje píseň od Boney M – Rasputin.

Zdá se vám to trochu hloupé, ale v zásadě nevinné? Ne tak ruským úřadům, které v tom vidí výsměch ruské armádě. Konkrétně populárním záběrům, které měly vzniknout na ukrajinském bojišti a zachytily ruského vojáka, jak dvakrát úspěšně v podobném stylu odhodil granáty, které na něj shodil ukrajinský dron.

Video popudilo šéfku Ligy bezpečného internetu Jekatěrinu Mizulinovou, která uvedla, že si na závadný obsah bude stěžovat na ruském ministerstvu vnitra a na generální prokuratuře. Podle ní video diskredituje ruskou armádu a považuje ho za „výsměch výkonu vojáka,“ citoval její slova ruský server Gazeta.

„Tiktoker si pravděpodobně myslel, že je to vtipný obsah. Samozřejmě – být v teplém bytě ve městě a natáčet hloupá videa od rána do večera, je těžké pochopit, čím člověk prochází v zákopu. Čeho se obávají matky, sestry, bratři, otcové, manželky našich vojáků,“ napsala Mizulinová v prohlášení. Dodala, že bloger sice video později odstranil, ale „internet si pamatuje všechno“.

Ke stížnosti se připojil i náměstek Zákonodárného shromáždění Sverdlovské oblasti Alexej Svalov, který na svém účtu na Telegramu zveřejnil výzvu generálnímu prokurátorovi se žádostí o prověření „výsměchu vojákovi ruské armády.“

Mohlo by vás zajímat

Televizní celebrita a novinářka Xenija Sobčaková narychlo odcestovala z Ruska koncem října poté, co bezpečnostní složky zatkly její spolupracovníky kvůli podezření z vydírání.

Bloger Lebeděv v reakci na kritiku uvedl, že se rozhodně nechtěl vysmívat dané situaci.

„Nechápu, proč takové reakce. Je to prostě nesmysl. Podívejte se na video, poslechněte si hudbu na pozadí, pozorně ji poslouchejte. A moje rohy jsou mým atributem jako blogera. Natáčím je do klipů, dávám rozhovory. Tohle je můj obraz. Vážím si vojáků a jejich skutků,“ zdůraznil.

I manažer blogera Nikita Artemčuk reagoval ve smyslu, že Mizulinová nepochopila význam. Argumentoval, že ve videu jsou použity sloky z písně Rasputin, ve kterých se zpívá: „Byl velký a silný; v jeho očích byl plamen ohně.“ Uživatelé TikToku prý obvykle používají tento song, když chtějí vyprávět o „cool Rusech“.

Nepomohlo to. Jak informoval ruský deník Kommersant, bloger byl ve středu zadržen. Jako důvod nakonec úřadům posloužilo údajné porušení migrační legislativy. Lebeděv je totiž občanem Moldavska.

V pátek moskevský soud potvrdil, že platí rozhodnutí první soudní instance a bloger musí opustit Rusko. Podle zpravodaje listu Izvestija se dohola ostříhaný Lebeděv během líčení omluvil a řekl, že se chce do Moldavska vrátit co nejrychleji.

Reklama

Doporučované