Hlavní obsah

Blinken schválil prodej vojenského vybavení Izraeli za miliardy dolarů

Foto: GŠ ukr. ozbrojených sil (Facebook), Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Největší položkou jsou stíhačky F-15. Prodána bude také tanková munice a bojová vozidla.

Článek

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dal zelenou potenciálnímu prodeji vojenského vybavení Izraeli v celkové hodnotě přes 20 miliard dolarů (přes 450 miliard Kč) včetně stíhaček F-15. Podle agentur Reuters a AFP to dnes oznámila americká vláda. Blinken chtěl dnes večer odcestovat na návštěvu Blízkého východu, svou cestu ale kvůli nejisté situaci v regionu odkládá, zjistil zpravodajský web Axios.

Spojené státy pokračují v prodeji zbraní Izraeli navzdory kritice vůči způsobu jeho tažení proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy. K této kritice se místy připojuje i americká vláda, která nyní schválila možný prodej letounů F-15 za bezmála 19 miliard dolarů, uvádí Reuters. Zbytek balíku tvoří tanková munice, bojová vozidla a rakety středního doletu typu vzduch-vzduch. Ministerstvo zahraničí podle AFP svou podporu oznámilo ve zprávě adresované Kongresu, který se na schvalování prodeje zbraní do zahraničí rovněž podílí.

O tom, že by měl Blinken brzy odcestovat na Blízký východ, zatím americká diplomacie oficiálně neinformovala. Podle informací Axiosu ministr plánoval kromě Izraele navštívit Katar a Egypt, tedy dvě země zapojené do vyjednávání mezi Hamásem a židovským státem o podmínkách příměří po deseti měsících války v Pásmu Gazy.

Bílý dům krátce po zprávě uvedeného webu sdělil, že USA vysílají na Blízký východ jiné vysoce postavené diplomaty Bretta McGurka a Amose Hochsteina. Axios předtím uvedl, že McGurk už dnes dorazil do Káhiry, zatímco Hochstein dnes cestuje do Libanonu.

V regionu mezitím panují obavy z íránského útoku na Izrael. Teherán hrozí odvetou za zabití politického lídra Hamásu Jahjá Sinvára, který na konci července zahynul při výbuchu v íránské metropoli. Zatímco k tomuto útoku se Izrael nepřihlásil, potvrdil atentát na lídra libanonského hnutí Hizballáh Fuáda Šukra; tento incident před dvěma týdny rovněž přiživil obavy z širšího konfliktu v regionu.

Bílý dům v pondělí uvedl, že íránský útok by mohl přijít tento týden. Americká vláda na sílící napětí reagovala i tím, že do oblasti vyslala ponorku vybavenou naváděnými střelami. Washington také oznámil, že uspíšil cestu letadlové lodi, která už na Blízký východ mířila.

Doporučované