Hlavní obsah

Bitva v poušti. Tuaregové udeřili na ruské žoldáky, zemřely desítky lidí

Bez komentáře: Záběry z místa, kde došlo ke střetu. Video: twitter/Jason Jay Smart

Záběry z bojů se objevily na sociálních sítích. Podle proruských blogerů přišel o život i Nikita Fedyanin, správce vlivného telegramového kanálu GreyZone, který je s vagnerovci spojovaný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tuarežští povstalci na severu Mali tvrdí, že během bojů u hranice s Alžírskem o víkendu zabili a zranili desítky vojáků a žoldnéřů z ruské Vagnerovy skupiny.

Podle agentury Associated Press o tom informovali poté, co malijská armáda oznámila, že přišla o dva vojáky a zabila asi dvě desítky povstalců.

Mohamed Elmaouloud Ramadane, mluvčí prodemokratické koaliční strany CSP-DPA, ve svém prohlášení zveřejněném na facebooku uvedl, že dvoudenní bitva na okraji vesnice Tinzawaten skončila zničením „celého oddílu malijské armády a ruských žoldáků“. Mrtvých má být osm desítek.

Povstalci prý sami přišli o sedm bojovníků a dalších 12 utrpělo zranění. Zhruba 15 přeživších bylo podle zpráv vzato do zajetí, Tuaregové se rovněž měli zmocnit obrněných vozidel, nákladních aut a cisteren. Informace ani jedné strany nelze nezávisle ověřit.

Na sociálních sítích se mezitím začaly objevovat záběry z místa střetu. Na platformě X je zveřejnil například Igor Suško, ředitel washingtonské neziskové organizace Wind of Change Research Group.

Zemřel Bílý

Střet s povstalci potvrdili i někteří ruští vojenští blogeři. „Členové Vagnerovy skupiny, kteří se přesouvali v konvoji s vládními vojáky, byli zabiti v Mali. Někteří byli zajati,“ napsal například Semjon Pegov, který spravuje účet WarGonzo.

Zprvu se šířila zpráva, že mezi mrtvými je velitel vagnerovců Anton Jelizarov, který na Ukrajině vedl útoky na Soledar a Bachmut. Později se objevily zvěsti, že by měl být mezi zajatci, jež prý povstalci chtějí předat ukrajinským úřadům.

Podle proruských blogerů ale během bojů přišel o život Nikita Fedyanin. Ruský válečný propagandista spravoval telegramový kanál Grey Zone napojený na vagnerovce a měl přes 500 tisíc odběratelů, jak napsal server Ukrajinska Pravda.

Jeho smrt s odvoláním na své zdroje z Vagnerovy skupiny potvrdila i ruská státní agentura TASS. „Správce Grey Zone, kterému všichni říkají ‚Bílý‘, byl můj dobrý přítel. Byl ve Středoafrické republice a poté odjel do Mali, aby udělal sérii reportáží o práci malijské armády. Bohužel už není,“ citovala nejmenovaný zdroj.

Armáda ustoupila

Nejmenovaný malijský politik agentuře AFP řekl , že armáda v důsledku střetu z Tinzawatenu ustoupila.

Vojenskou operaci tvrdě zkritizoval ruský proválečný bloger Rybar, podle něhož došlo k podcenění protivníka. „S největší pravděpodobností se místní velení rozhodlo, že bojuje s ‚tupými opicemi‘, které jsou schopni porazit,“ napsal na svém Telegramu, kde má přes milion sledujících.

„Skutečnost, že Tuaregové úspěšně vedou boje v rodné poušti již 12 let, byla pravděpodobně jen odhozena stranou,“ dodal dlouhodobý kritik ruského ministerstva obrany, jehož informace bývají obvykle poměrně spolehlivé.

Mali zažilo v roce 2020 a 2021 vojenský puč. Armádní činitelé tvrdí, že v zemi působí ruští instruktoři, kteří pomáhají malijským vojákům s technikou nakoupenou v Rusku. O žoldnéře podle nich nejde. Telegramový kanál Baza každopádně uvádí, že vagnerovci jsou v zemi nejméně od roku 2021.

Související témata:
Tuaregové

Doporučované